Polheim ligger på en lang, smal og flat halvøy i Mosselbukta på nordkysten av Spitsbergen, rett sør for 80 grader nord. Den svenske polarforskeren Adolf Erik Nordenskiöld bygde en base for sin kommende ekspedisjon her i 1872.
Planen hans var å overvintre på Polhem og deretter gjøre et forsøk på å nå Nordpolen. Ikke alt gikk etter planen. Han hadde tatt med seg reinsdyr fra Sverige opp som han ville bruke som trekkdyr for å dra sleder til Nordpolen, men de stakk av ved første anledning under en storm i begynnelsen av vinteren. Tidlig i sesongen ble også både hans eget ekspedisjonsskip, som skulle ha seilt tilbake til fastlandet dagen etter, og flere selfangstbåter sperret inne av is som kom brått på dem. Dette gikk hardt utover forsyningene Nordenskiöld hadde tiltenkt sin egen ekspedisjon. Til slutt bestemte han seg for å legge Nordpol-ideen på is, og i stedet foreta en lang sledeekspedisjon på Nordaustlandet.
Han reiste da nordover til Sjuøyane og foretok en lang innlandsreise på Nordaustlandet, den nest største øya på Svalbard. Dette var den første ekspedisjonen i dette området. De vitenskapelige resultatene av denne turen var sannsynligvis mer interessante enn dem han ville ha oppnådd under et forsøk på å nå polpunktet.
Dessverre er det ikke mye ikken etter Nordenskiölds ekspedisjonshus Polhem. Det er ikke bare de mange årene som gikk over huset, men også fangstmenn og senere ekspedisjoner som tok med seg det de mente å ha bruk for.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.