spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Polhelm: Nordenskiölds ekspedisjonshus i Mosselbukta

360° panoramabilde

Polheim ligger på en lang, smal og flat halvøy i Mosselbukta på nordkysten av Spitsbergen, rett sør for 80 grader nord. Den svenske polarforskeren Adolf Erik Nordenskiöld bygde en base for sin kommende ekspedisjon her i 1872.

Planen hans var å overvintre på Polhem og deretter gjøre et forsøk på å nå Nordpolen. Ikke alt gikk etter planen. Han hadde tatt med seg reinsdyr fra Sverige opp som han ville bruke som trekkdyr for å dra sleder til Nordpolen, men de stakk av ved første anledning under en storm i begynnelsen av vinteren. Tidlig i sesongen ble også både hans eget ekspedisjonsskip, som skulle ha seilt tilbake til fastlandet dagen etter, og flere selfangstbåter sperret inne av is som kom brått på dem. Dette gikk hardt utover forsyningene Nordenskiöld hadde tiltenkt sin egen ekspedisjon. Til slutt bestemte han seg for å legge Nordpol-ideen på is, og i stedet foreta en lang sledeekspedisjon på Nordaustlandet.

Han reiste da nordover til Sjuøyane og foretok en lang innlandsreise på Nordaustlandet, den nest største øya på Svalbard. Dette var den første ekspedisjonen i dette området. De vitenskapelige resultatene av denne turen var sannsynligvis mer interessante enn dem han ville ha oppnådd under et forsøk på å nå polpunktet.

Dessverre er det ikke mye ikken etter Nordenskiölds ekspedisjonshus Polhem. Det er ikke bare de mange årene som gikk over huset, men også fangstmenn og senere ekspedisjoner som tok med seg det de mente å ha bruk for.

Tilbake

Siste modifikasjon: 26.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php