Langgrunnodden ligger på nordvestsiden av Nordaustlandet.
Langgrunnodden ligger lengst nordvest på Nordaustlandet, nord i Hinlopenstretet. Det er et veldig karrig og steinet polarørkenlandskap som strekker seg med lave hauger og noen store laguner mellom Murchisonfjorden i sør og Franklinsundet i nord. Vi begynner denne lille turen på nordsiden av Langgrunnodden.
Langgrunnodden, som er den vestlige delen av Storsteinhalvøya, er et lavt sletteland. Frostforvitring har skapt utallige skarpe stein av den kalkholdige berggrunnen, som ofte danner fascinerende steinringer og andre frostmønster.
Det er litt over en kilometer tvers over Langgrunnodden og terrenget er lett å gå, så det er fort gjort å krysse halvøya til Detterbukta på sørsiden.
En gruppe fangstmenn under ledelse av Anders Larsen bygget en fangsthytte her i 1908. Området ble sjeldent besøkt av overvintrende fangstfolk, selv om det ble hyppig brukt til sommerfangst. Under de noen få overvintringer på fangstfeltet var hovedstasjonen enten i Murchisonfjorden eller i Brennevinsfjorden eller på Lågøya.
Meningen med «frysepinnene» er vel man vel litt usikker på. Det er en mulig forklaring at pinnene ble montert på veggen slik at en mann som lå i senga ikke skulle fryse til veggen med klærne mens han sov (det var så vidt som kjent bare menn som overvintret i dette området). Veggene til fangsthytter var neppe godt isolert, og det kan være jævlig kaldt på Nordaustlandet om vinteren! Men det er vanskelig å si om de tynne pinnene holdt mål. På grunn av denne teorien ble hytta på Langgrunnodden også betegnet som «frysepinnehytte».
På grunn av denne arkitektoniske særegenheten fant man på at hytta skulle bevares med stor innsats. Men når Sysselmesterens håndverker kom til stedet i 2021 fikk de seg en stor overraskelse! Hytta var helt borte, mest sannsynlig blåst borte av en voldsom vinterstorm. Hytta hadde stått på stedet i mer enn hundre år, men var gjengen fra kulturvernavdelingen noen måneder for sent ute, ifølge (Svalbardposten).
Langgrunnodden – bildegalleri
Noen fotografiske inntrykk fra Langgrunnodden og Detterbukta. De fleste bildene er fra 2017; hytta er nå borte, som skrevet ovenfor.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.