spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Gruve 7 i drift igjen

Gruve 7 i drift igjen

I går sto det skrevet her på denne siden at gruve 7 var fortsatt ikke i drift etter store deler av gruven sto under vann etter rekordværet i juli. Men denne “nyheten” var allerede gammeldags da den ble publisert: allerede på lørdag kveld hadde Store Norske allerede satt i gang med å hente kull ut igjen, som gruvesjef Per Nilssen fortalte Svalbardposten.

Gruve 7

Gruve 7 (til høyre for midten) på Breinosa ved Longyearbyen. Lenger bak og til ventre sees Foxfonna. Store deler av gruve 7 ligger under Foxfonna.

Det ble mye å gjøre etter oversvømmelsen i juli/august. Blant annet måtte store deler av det elektriske utstyret skiftes ut. Nå kan energiverket i Longyearbyen og internasjonale kunder igjen få tak i kull fra gruve 7, hvor det nå jobbes nesten døgnet rundt i to lange skift for å produsere mest mulig kull. Likevel ser Store Norske økonomisk et dårlig år foran seg.

Mindre reparaturarbeider vil man fortsette med i en stund mens selve produksjonen går videre. Blant annet skal det sikres at slike oversvømmelser skal ikke skje igjen ved å installere større pumper. Store deler av gruve 7 ligger under Foxfonna, slik at inntrenging av smeltevann i gruva om sommeren er i og for seg ikke noe uvanlig, men vanligvis ikke i så store mengder.

Tilbake
Siste modifikasjon: 03.11.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php