Sjuøyane ligger lengst mot nord på Svalbard, og Rossøya er den nordligste av Sjuøyane. Det er ingenting lenger mot nord i denne delen av Arktis, det er bare vann mellom Rossøya og nordpolen.
Rossøya ligger ganske ensomt og ubeskyttet til på kanten av Nordishavet. Den er faktisk bare en ganske bratt holme. Ingen ville bry seg om den hvis den var ikke nettopp Svalbards utpost lengst mot nord. Men det må nok sies at det finnes øyer og landområder som ligger nærmere nordpolen i andre deler av Arktis, som Frans Josefs Land, Grønland og Ellesmere Island. Verdens nordligste landområder ligger ved Kap Morris Jesup på Grønland, på nesten 84 grader nord. Her på Rossøya er vi på 80°49,7’N / 20°20,8’E.
Det er ikke lett å komme i land her. Havet bør helst være blikkstille, ellers blir det fort vanskelig på denne bratte klippekysten. Og en bør følge med på is og tåke. Hvis det blir for mye er det bare å holde seg unna. Og når man en gang er i land er det litt av en klatretur opp på øya.
Det var noen isflak og noen tåkeskyer i området da vi tok den sjeldne anledning denne gangen, men ikke for mye. Akkurat nok for å skape den passende stemningen for en tur på Rossøya. Mot sør, rett under sola, skimtes Vesle Tavleøya i tåka, og på nordsiden maler sola en halo (eller glorie). Vesle Tavleøya er litt større og har ganske bratte fjellsider; der hekker til og med lundefugler, på nesten 81 grader nord.
Et bilde fra boka Norwegens arktischer Norden (2): Aerial Arctic for orientering. Rossøya i foregrunnen, bak den ser vi Vesle Tavleøya. Så følger resten av Sjuøyane i bakgrunnen.
Flere bilder av den slags finner du i boka 😉
Oppe på toppen var det – steinete. Noen som hadde forventet noe annet?
Det finnes noen laver på toppen av Rossøya og Svalbards nordligste hekkefugl er nok storjoen som har reiret der oppe. Utover det finnes det tre fine varder. De ble nok byggd av ivrige svenske forskere som gjorde mye arbeid i dette området på 1800-tallet, som den berømte Adolf Erik Nordenskiöld og den svenske avdelingen av den russisk-svenske gradmålingsekspedisjonen (1899-1902).
Rossøya bildegalleri
Og til syvende og sist noen flere bilder som viser Rossøyas landskap, geologi og vegetasjon (det lille som finnes).
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.