spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Rossøya

Svalbards nordligste utpost

Sjuøyane ligger lengst mot nord på Svalbard, og Rossøya er den nordligste av Sjuøyane. Det er ingenting lenger mot nord i denne delen av Arktis, det er bare vann mellom Rossøya og nordpolen.

Rossøya – Pano 1

Rossøya ligger ganske ensomt og ubeskyttet til på kanten av Nordishavet. Den er faktisk bare en ganske bratt holme. Ingen ville bry seg om den hvis den var ikke nettopp Svalbards utpost lengst mot nord. Men det må nok sies at det finnes øyer og landområder som ligger nærmere nordpolen i andre deler av Arktis, som Frans Josefs Land, Grønland og Ellesmere Island. Verdens nordligste landområder ligger ved Kap Morris Jesup på Grønland, på nesten 84 grader nord. Her på Rossøya er vi på 80°49,7’N / 20°20,8’E.

Rossøya – Pano 2

Det er ikke lett å komme i land her. Havet bør helst være blikkstille, ellers blir det fort vanskelig på denne bratte klippekysten. Og en bør følge med på is og tåke. Hvis det blir for mye er det bare å holde seg unna. Og når man en gang er i land er det litt av en klatretur opp på øya.

Rossøya – Pano 3

Det var noen isflak og noen tåkeskyer i området da vi tok den sjeldne anledning denne gangen, men ikke for mye. Akkurat nok for å skape den passende stemningen for en tur på Rossøya. Mot sør, rett under sola, skimtes Vesle Tavleøya i tåka, og på nordsiden maler sola en halo (eller glorie). Vesle Tavleøya er litt større og har ganske bratte fjellsider; der hekker til og med lundefugler, på nesten 81 grader nord.

Rossøya, Vesle Tavleøya

Et bilde fra boka Norwegens arktischer Norden (2): Aerial Arctic for orientering. Rossøya i foregrunnen, bak den ser vi Vesle Tavleøya. Så følger resten av Sjuøyane i bakgrunnen.
Flere bilder av den slags finner du i boka 😉

Oppe på toppen var det – steinete. Noen som hadde forventet noe annet?

Rossøya – Pano 4

Det finnes noen laver på toppen av Rossøya og Svalbards nordligste hekkefugl er nok storjoen som har reiret der oppe. Utover det finnes det tre fine varder. De ble nok byggd av ivrige svenske forskere som gjorde mye arbeid i dette området på 1800-tallet, som den berømte Adolf Erik Nordenskiöld og den svenske avdelingen av den russisk-svenske gradmålingsekspedisjonen (1899-1902).

Tilbake

Siste modifikasjon: 20.01.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php