spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Kvitnos

Kvitnos (Lagenorhynchus albirostris)

Kvitnos

Kvitnos mellom Island og Jan Mayen.

Beskrivelse: Kvitnosen blir 2,5 til 3 m lang og kan veie 350 kg, men når den hopper opp i luften virker den som om den var en fjær. Nesen er kremhvit oppe og nede, og i nordligere farvann hjelper dette til å skille dem fra kvitskjevingen. På siden har kvitnosen et noe variabelt mønster bestående av to hvite/grå ekker.

Kvitnos

Kvitnos sør for Bjørnøya.

Utbredelse/vandringsmønster: Kvitnosen forekommer i hele Nord-Atlanteren fra Newfoundland til Karasjøen. Den finnes ved nesten alle kyster i Nord-Europa. I Norge forekommer den ofte og den er til og med blitt observert i den vestre delen av Østersjøen. Om sommeren drar den nordover, av og til helt opp til pakkisen. På overfarten fra Norge til Svalbard kan man ofte se kvitnosen. I fjordene ser man den nesten aldri.

Biologisk: Selv om man ser denne delfinen ofte, vet man egentlig lite om den. Sent på sommeren føder den etterkommeren som er 1,20 m lang. På menyen har den forskjellige fiskesorter og blekksprut.

Annet: Kvitnosen opptrer i flokker på fra et par dusin og opp til flere hundre dyr. De er meget lekne og nysgjerrige og springer ofte ut av vannet i bølgen foran baugen på skip. Den samlede populasjonen er ikke kjent, men den er sikkert på flere titusen dyr, muligens flere hundre tusen.

Galleri

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php