spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Lus funnet i reveskinn fra Svalbard

Lus funnet i reveskinn fra Svalbard

Et sørgelig funn: pelslus ble funnet i skinn fra fjellrev fra Svalbard. Slike funn ble ikke gjort tidligere, hverken på Svalbard eller på fastlandet.

Fjellrev: pelslus funnet

Fjellrev i vinterpels. Pelslusen kan angripe denne på en måte som gjør at pelsen ikke gir tilstrekkelig beskyttelse mot kulde.

Det var en taxidermist på fastlandet som ble mistroisk når han så reveskinn med angrepet pels rundt halsen og oppdaget små dyr i pelsen. En spesialist ved veterinærinstituttet i Tromsø bekreftet at det er snakk om pelslus, som Svalbardposten beretter.

Skinnene stammer fra fjellrev som ble fanget på Svalbard for ett år siden, nærmere sagt i Bødalen og i Colesdalen, som ligger begge to sør for Longyearbyen. Nå oppfordres fangstfolk på Svalbard å holde øyene åpne. I tilfelle pelslusen skulle ha blitt etablert i fjellrevens pels på Svalbbard kan dette få dramatiske konsekvenser: lusen kan påvirke pelsen slik at reven tåler ikke mer vinterens kulde.

Men først og fremst må forskerne lære mer om saken, og her kommer den pågående revefangsten inn. Det finnes fortsatt noen få profesjonelle fangstmenn på Svalbard, men også et større antall fritidsjegere som fangster fjellreven i 25 fangstområder. 23 av dem ligger i Nordenskiöld Land og 2 i Kongsfjorden, i nærheten av Ny-Ålesund.

Tilbake
Siste modifikasjon: 10.11.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php