Operafjellet ligger på nordsiden av Adventdalen, øst for Longyearbyen. Toppen et et platå som strekker seg over 2 kilometer fra nordvest til sørøst. Platået ligger på en høyde rundt 900 meter.
Operafjellet ble berømt på en veldig tragisk måte da et russisk fly styrtet der den 29. august 1996. Besetningen hadde mistet orienteringen under dårlige værforhold på vei inn mot Svalbard lufthavn Longyear og flyet kolliderte i den bratte fjellsiden på østsiden, over Koslådalen. Alle 141 mennesker ombord døde momentant: besetningen, gruvearbeidere og andre ansatte i det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol samt deres familiemedlemmer som skulle til Barentsburg og Pyramiden. Det finnes et lite minnested ved foten av Operafjellet, ved inngangen til Koslådalen.
Som enhver god opera har Operafjellet flere avdelinger: de forskjellige toppene heter Tenoren, Dirigenten, Alten og Bassen.
Jeg tok disse bildene under en tur i mai 2019. Ideen var å klatre Bassen, det største og høyeste platået på Operafjellet, fra nordsiden, så vi fulgte Ugledalen oppover. Her er det bratte fjellsider på alle kanter, så man bør absolutt være obs på rasfaren! Du kan se Longyearbyen fra øvre Ugledalen mens du er i veldig vakre omgivelser, og du er mest sannsynlig helt alene.
Operafjellet panorama 2: mellom Alten og Bassen
Men det var en dårlig rute vi hadde valgt. Ryggen mellom Alten og Bassen, som vi hadde tenkt å bruke, er så bratt at vi vurderte faren av en ukontrollert flyving nedover mot dalen som altfor høy. Og jeg må innrømme at jeg var ikke langt fra å ta kvelden – Bassen vil da nok stå på samme plass senere også! – men Kristina var fortsatt fullt motivert så det var bare å prøve en annen vei uansett tid på dagen (eller, faktisk, natten).
Denne gangen gikk vi opp på vestsiden av Bassen, på ryggen mellom Tenoren og Bassen. Også denne ryggen er ganske bratt, men her kan man fint gå opp (det vil selvfølgelig variere litt, avhengig av snøforholdene, vær og hvor fjellvant du er).
På turen oppover er vi rett ved siden av det berømte sjampagneglasset: Et snøfelt som man kan se godt fra Longyearbyen. Formen på fjellet ligner på – overraskelse! – et sjampagneglass, i hvert fall så snart snøen rundt omkring den er borte. Hvert år utlyser Svalbardposten en liten konkurranse hvor man skal gjette når stetten går. Det er den smaleste delen av snøfeltet som forbindet kalken med foten, og som vanlig pleier stetten å gå mot slutten av juli.
Sjampagneglasset på Operafjellet (midten av juli), sett fra Longyearbyen.
Flinke skifolk tar turen opp- og nedover i eller ved siden av sjampagneglasset på ski, og da blir nedturen ganske rask! Men dette eventyret takket vi nei til.
På toppen av Bassen, den høyeste delen av Operafjellet, befinner det seg en liten iskalott eller patåbre (må ikke forveksles med Platåbreen på Nordenskiöldfjellet). Denne platåbreen har en klassisk form som minner på et timeglass. Spesielt om vinteren, mens hele platået er snødekt, er denne lille breen ikke nettopp påfallende. Det er her Operafjellet har den største høyden med 960 meter. Utsikten? Absolutt fantastisk!
Operafjellet panorama 4: Bassen – utsikten over Adventdalen
Selv om turen er allerede blitt ganske lang bør du ikke gå glipp av utsikten fra sørøstsiden av Bassen. Her ser du over hele Adventdalen og store deler av det sentrale Nordenskiöld Landet, og det er en veldig vakker belønning for denne flotte men ganske lange turen!
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.