spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Tusenøyane: Lurøya

Lurøya, Tusenøyane – virtuell rundtur

Turstasjoner

Lurøya (1)

Tusenøyane er en egen liten verden. Den består av et stort antall mindre øyer, mer eller mindre i flere grupper, som ligger sør for Edgeøya. I historisk tid har de hatt et dårlig rykte for å være vanskelig å nå grunnet de ofte tunge isforholdene; det har hendt at drivisen, som vanligvis kommer fra nordøst, ikke har sluppet taket om sommeren og overvintrende måtte tilbringe et andre, ofte dramatisk år i området.

Lurøya (2)

Øyene i Tusenøyane er små, mer eller mindre en kilometer i diameter. De fleste er karrige og steinete, og er dannet av diabas, som er en basaltisk bergart. Overflaten på disse steinete øyene er ofte dekket av blokker og de kan være vanskelig å gå på. Større øyer har områder med tundra på flatere partier; disse kan være rike på lav og ha mange rester av hvalbein liggende som vitner om post-glasial landheving.

Det er hvalrosskolonier på Tusenøyane, og det er vanlig å se isbjørner i området.

Lurøya (3)

Grunnet det rike dyrelivet var Tusenøyane et område hvor Pomorene (russiske fangstmenn) overvintret og norske skippere dro, for det meste om sommeren, for å jakte på hvalross, sel og isbjørn. Utilsiktede overvintringer med dramatiske følger skjedde mer enn én gang.

Dene lille, trekantede hytten har ikke noen historisk bakgrunn. Den ble bygget av forskere fra det norske polarinstituttet. Det er fortsatt den eneste hytten som fortsatt står på Tusenøyane. Bare iøynefallende grunnmurer står igjen etter tidligere hytter.

Tilbake

Legg igjen din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste modifikasjon: 22.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php