Ny-Ålesund
Kullforekomstene i Kongsfjord ble oppdaget allerede i 1610 av Jonas Poole, men de ble ikke utvinnet på 300 år. I 1916 begynte et norsk selskap de første forsøkene på kulldrift på Brøggerhalvøya, på sørsiden av Kongsfjord. Selskapet het Kings Bay Kull Kompani AS og var basert i Ålesund på vestkysten av Norge. Dette forklarer hvorfor den nye bosettingen ble kalt Ny-Ålesund.
Panoramabilder Ny-Ålesund
Fra 1916 til 1963, prøvde Kings Bay Kull Kompani å etablere en industriell kullgruvedrift i Ny-Ålesund. Men ganske raskt etter de første årene falt kullprisene på verdensmarkedet, og gruvedrift i et avsidesliggende område var ikke lenger økonomisk forsvarlig. På 1930-tallet forsøkte man med andre bedrifter, som å tilby havnetjenester til fiskefartøy og å åpne for turisme med Nordpolhotellet. Ingen av disse forsøkene ga noen form for profitt.
Etter andre verdenskrig forsøkte man på nytt med gruvedrift, men bosettingen hadde gjennomgått store tap gjennom ulykker i grivene. Som følge av ulykkene ble gruvedriften til slutt gitt opp i 1963, og bosettingen ble overlatt til seg selv. Men forskere oppdaget snart at Ny-Ålesund var et perfekt sted for arktisk forskning. På begynnelsen av 1970-tallet etablerte flere nasjoner forskningsstasjoner for sesongbasert eller helårig forskningsaktivitet i Ny-Ålesund.
Det finnes ingen permanent bosetting i Ny-Ålesund; ingen familier bor her, så ingen barn vokser opp her. Om sommeren er det vanligvis mellom 150 og 200 mennesker i Ny-Ålesund, de fleste foskere som forlater området når arbeidet deres er ferdig. Om vinteren reduseres derfor antall innbyggere til 30-40 mennesker som holder området i drift.
Ny-Ålesund mottok internasjonal oppmerksomhet i polarårene da nordpolekspedisjonen av Roald Amundsen (1926, luftskipet Norge) og Umberto Nobile (1928, luftskipet Italia) foregikk.
I dag er Ny-Ålesund ofte besøkt av turister som kommer hit med cruiseskip. Turisme er ikke på agendaen hos lokalbefolkningen og derfor er det ingen servicenæring som tilbyr noe til turistene utover suvenirer (Kongsfjordbutikken). Det er ikke noe overnattingstilbud, shopping (utover suvenirer) eller transport tilgjengelig for turister.
←Tilbake
BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER
Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.
Siste modifikasjon: 26.02.2019 ·
Opphavsrett: Rolf Stange