spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Platåberget

Platåberget ligger rett vest for Longyearbyen, og det fungerer som de lokales egen bakgård når de vil ut på en enkel ettermiddagstur. Noen turister benytter seg også av det bynære fjellet. Fjellturen har vanligvis Skjæringa, området mellom kirka og kullkraftverket, som utgangspunkt. For den vante turgåer, byr ikke turen på de store utfordringene. Om man på den annen side ikke er så fjellvant, kan det være en tøff opplevelse å bestige den bratte fjellsiden med løse steinblokker. Steinene dekkes også av snø og is store deler av året.

Varden

Snøskred kan utgjøre en risiko vinterstid, og selvsagt kan også isbjørner dukke opp overalt. I 1995 ble en ung, norsk dame drept av en isbjørn på Platåberget, rett ved Longyearbyen.

På platået

”Varden” er et yndet turmål. Den ligger på 300 moh. Man kommer seg raskt opp dit, og så blir man straks belønnet med en fantastisk utsikt over Longyearbyen, Adventfjorden og Adventdalen. Velger du å gå videre oppover, blir utsikten bare bedre. Om sommeren er det lett å la seg overraske av alle de små blomstene som vokser langs kanten av Platåberget. Selve platået er dekket av frostsprengte steiner. Noen av dem har lagt seg i ringer eller andre formasjoner som er forårsaket av det kalde klimaet. Det er vanlig å se både ryper og reinsdyr oppe på Platåberget.

Tilbake

Siste modifikasjon: 12.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php