Synet av en havhest som helt uanstrengt glir en hårsbredd over brytende bølger, gir et elegant og imponerende bilde av dyrenes tilpasning til en natur som mennesker kan oppleve som brutal.
Havhesten flyr med stifft vingeslag.
Beskrivelse: Lengde 45-53 cm, vekt 650-1000 g. Torpedoformet kropp og stort hode. Fjærdrakten er grå og mindre kontrastrik enn på måker. Det finnes to fargevarianter i fjærdrakten, på Svalbard er den mørkeste mest utbredd, den lyseste finnes ofte lengre sør. Havhesten karakteriseres av sine raske, stive vingeslag avbrutt av elegant og rolig seilflukt, ofte rett over vannoverflaten. Dette skiller den klart og tydelig fra måkene. Det lille røret oppå nebbet gjør den umiskjennelig.
Utbredelse/Migrasjon: Havhester er utbredt i Nord-Atlanteren, fra Newfoundland og Nord-Frankrike til Svalbard, der de befolker bratte fuglefjell, med unntak av de avsidesliggende øyene i nordøst. Utenom hekketiden er havhesten en pelagisk stormfugl som helst ferdes langt til havs. Den kan sees i Svalbards farvann hele året, men i mørketiden holder den mest på litt lengre sør på åpent hav i Nord-Atlanteren. På Svalbard hekker havhesten hovedsakelig på Spitsbergens vestkyst og på Bjørnøya.
Biologi: Havhesten hekker i små, løse kolonier på bratte klipper nær kysten og innenlands. Den nner sitt bytte som blekksprut, små fisker og plankton nær vannoverflaten på åpent hav og i isen, og flyr langt for å finne bytte.
Som de andre stormfuglene som karakteriseres ved rørformede nesebor på nebbryggen, reproduserer havhester seg sakte, men har en lang levetid. I slutten av mai legges ett egg enten i en grop på bakken eller direkte på stein. Hannen og hunnen ruger på skift i omtrent 50 dager. Ungene og voksne dyr forsvarer seg ved å målrettet skyte en stinkende, oljeaktig væske ut gjennom neseborene. Mortaliteten er lav, fuglene kan bli opptil 60 år gamle, men den gjennomsnittlige levealderen ligger på 34 år.
Småbiter av plastsøppel som driver i havet er en økende trussel. Havhesten forveksler avfallet med mat og spiser det. De fleste havhestene har plastbiter i magen!
Havhester finner maten på vannoverflaten, hvor de også tar opp mye plast.
Annet: Til tross for noen ytre likhetstrekk er havhesten ikke i slekt med måkene. Den tilhører stormfuglene, som har de karakteristiske rørformede neseborene på nebbryggen til felles. De fleste stormfugler bor på den sørlige halvkulen.
Størrelsen på havhestpopulasjonen på Svalbard er ukjent, men havhestene hører til de mest sette fugleartene. De følger tålmodig etter skip, slik at man nesten alltid ser flere fugler samtidig. Synet av en havhest som helt uanstrengt glir en hårsbredd over brytende bølger, gir et elegant og imponerende bilde av dyrenes tilpasning til en natur som mennesker kan oppleve som brutal.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.