spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideArktiske reiser – noen praktiske tips → Årstider og reisesesong på Spitsbergen

Reisesesong på Svalbard

Uansett når du kommer, så er Svalbard et flott sted å være. Likevel er det en utrolig stor kontrast mellom de ulike årstidene, når det kommer til hva du kan se, gjøre og oppleve.

Sen polarnatt, tidlig vår: lyset vender tilbake

Lyset vender tilbake i februar. Temperaturene er fortsatt mest under null, i februar og i mars kan det være ganske kaldt med temperaturer godt under -20. Men det er ofte ganske kraftige temperatursvingninger og det kan bli noen varmegrader og regn til enhver årstid, noe som blir ikke bedre med dagens klimaendringer.

Longyearbyen Camping, broddeføre i polarnatten

Longyearbyen Camping etter en mildværsperiode i mørketiden. Her er det broddeføre!

Men i kontrast til polarnatten er lyset tilbake. I mars vil du ha en natt-dag-rytme nesten lik den ved lavere breddegrader. Seint i april skinner sola 24 timer i døgnet på Svalbard. Allerede i februar og mars kan “blålyset” være ekstremt vakkert, med en uendelig kombinert soloppgang (mot slutten av februar) og solnedgang.

Nordlys Longyearbyen

Nordlys ved Longyearbyen.

Fortsatt er det mer eller mindre mørkt i løpet av natta, og det kan være ganske kaldt (ned til -30, men det er sjeldent på havsnivå).

Blålys i Adventdalen

Blålys i Adventdalen.

Sollys i Tempelfjorden

Det første sollyset på Tunabreen i Tempelfjorden.

Høysesong vinter: sen februar til april

Selv om man kan ikke se sola fra Longyearbyen, begynner den å vise seg over fjellene mot slutten av februar. Lyset skifter veldg fort og dagene blir lengre med hver dag som går. Denne årstiden kan være utrolig flott!

Sola over Adventfjorden

Mot slutten av februar står sola over Adventfjorden.

I mars kommer sola tilbake med full fart, og det feires Solfestuke i Longyearbyen.

Solfest i Longyearbyen

Solfest i Longyearbyen.

I april er det fint lys, uten mørke og risikoen for lave temperaturer avtar gradvis. Dette gjør april til en veldig populær årstid for ulike vinteraktiviteter, om det er på ski, med hundeslede eller snøscooter. Det er en god del snøscootertrafikk på Spitsbergen, denne tiden på året er travel, lokalfolk er ofte litt stressa, hotellene er fullbookede og det er ofte umulig å få leid snøscooter. Med andre ord kan det lønne seg å komme enten før eller etter høysesong, eller booke tidlig.

Snøskutertur

På tur i april (I).

Og det finnes også turtilbud med hundeslede eller på ski i en snøscooterfri sone – det er utrolig fint!

Lys vinter

På tur i april (II).

Snøsmelting og vårløsning

Denne tiden på året slutter med snøsmelting, normalt i midten av mai, men det kan skje tidligere eller seinere. Generelt sett vil snø- og isforholdene, samt snøsmeltingen variere en del fra år til år. I mai skinner sola med sterke, lyse stråler.

Snøsmelting på Longyearbyen Camping, midten av april

Tidlig snøsmelting på Longyearbyen Camping, midten av april.

I klimaendringens tider begynner båtsesongen vanligvis allerede i april eller til og med i mars, så det er nå et stort utvalg av turtilbud på denne sesongen som for bare ti år siden var eklusivt forbehold ekte vinteraktiviteter.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Sen vår: sen mai og juni

Dette er litt mellom to sesonger. Det er stort sett ikke nok snø og is til å stå på ski, kjøre hundeslede (her eller snøscooter lenger, men fortsatt for mye til å gå fottur. Båtsesongen har allerede begynt for lenge siden selv om kaia i Pyramiden er vanligvis ennå islagt, men det finnes turer til Barentsburg eller cruise-tilbud til fastiskanten i buktene på nordsiden av Isfjorden.

Gjess i Adventdalen

Gjess i Adventdalen, mot slutten av mai.

Fuglene er travle, for parringstiden er i gang. Dette er en god tid å reise på hvis du vil ha noen rolige dager i Longyearbyen, og det kan være veldig givende med ulike opplevelser og inntrykk.

Tidlig sommer

Der er omtrent fra seint i juni til midten av juli. Sakte, men sikkert, forsvinner nå snøen, og det begynner å bli lettere å gå i terrenget, selv om det enda er litt tidlig for skikkelige fotturer (det er enda litt snø her og der, våt tundra og mye smeltevann i elvene). Midnattssola skinner dag og natt, det arktiske dyrelivet er nokså opptatt (fuglene har parringstid) og blomstene titter frem med sine ulike farger over tundraen.

Spitsbergens årstider: sommer i Woodfjorden (Andøyane)

Tidlig sommer: rødsildre på Andøyane i Woodfjorden.

Båtsesongen er i gang, og i løpet av en flere dagers cruise, vil du mest sannsynlig (men ikke garantert) se drivisen. Hvis du vil være sikker på å kunne seile rundt hele Svalbard, burde du komme litt senere, hvis ikke kan det hende isen setter en stopper for turen. For lengre fotturer (for eksempel fra Longyearbyen til østkysten av Spitsbergen og tilbake), er det enda litt tidlig. På den andre siden vil snøen og isen som ligger igjen bidra med en flott, naturskjønn bakgrunn for mange aktiviteter.

Høy- og sensommeren

Sommertur Mushamna

Sommertur mot slutten av juli i Mushamna i Woodfjorden.

Omtrent fra midt i juli til seint i august. Snø på havnivå er stort sett borte, og tundraen blir tørrere. Dette er den ideelle tiden for lengre fotturer, samt båt-baserte turer til mer fjerntliggende deler av Svalbard. Fortsatt kan flåter av drivis bli et problem, spesielt i nordøstre og østlige områder – ingen kan garantere deg helt sikkert at du kommer fram til en spesifikk destinasjon. Men på denne tiden er sjansene gode for å komme seg rundt, og forholdene for lengre fotturer er perfekte (tørt terreng, lite snø og færre hekkende fugler). I august begynner blomstene å visne, og tundraen får en flott, brun-rød farge (mer intens i Skandinavia og på Grønland enn på Svalbard).

Siste midnattssol i Longyearbyen

Siste midnattssol i Longyearbyen, slutten av august.

Tidlig høst

Fra seint i august til midten av september. En relativt tørr årstid, vanligvis fortsatt med gode forhold for lengre fotturer. Mesteparten av blomstene er borte, men tundraen har flotte farger og er helt tørr. Det begynner å bli mørkere igjen om nettene, og den lave sola skinner med vakkert, varmt lys time etter time. De fleste fuglene har dratt sørover, og på et eller annet tidspunkt til de første stormene komme, med sterke vinder og snø, og på nytt gjøre arktis mindre attraktivt for turister.

Fin septemberdag Raudfjorden

Fin midseptemberdag i Raudfjorden.

Senhøsten

Fra oktober til tidlig november. Dagene blir kortere, mer stormfulle og kalde, men lyset fra sola kan enda være utrolig vakkert. Utvalget av aktiviteter er begrenset, men hvis du vil bruke tid i Longyearbyen uten å konstant være omringet av andre turister, er dette en lur tid å reise på. Sjansene for å komme i kontakt med lokalbefolkningen er bedre, og med litt flaks får du sett det første nordlyset (se nedenfor).

Fin senseptemberdag i Sorgfjorden

Fin senseptemberdag i Sorgfjorden.

Polarnatt og mørketid

Sent i oktober til midten av februar. Sola viser seg ikke over horisonten fra seint i november fram til midten av februar (se også siden om midnattssol og mørketid). Det vil antageligvis ikke overraske deg å lese at det for det meste er mørkt og kaldt, selv om temperaturene ikke nødvendigvis er langt under frysepunktet i den første delen av denne perioden og er til og med litt regn nå og da, noe som kan være ganske kjedelig.

Blålys i Adventdalen

Blålys i Adventdalen.

Men en klar natt, med stjerner og nordlys som kaster svakt lys over et snødekt landskap, er så vakkert at det er umulig å forestille seg – det må oppleves. Turoperatører er kreative når det kommer til å tilby ulike aktiviteter. Noen fastboende sier at dette er den vakreste tiden på året. Alt er litt roligere i Longyearbyen i løpet av mørketiden, så det er en god årstid for å møte folk eller delta på kulturelle arrangementer som f.eks. Dark Season Blues Festival. Det er en god idé å leie en bil en dag eller to, for å ha muligheten til å komme ut av Longyearbyen og inn i Adventdalen eller Bjørndalen (ta forbehold om at veiene til tider kan være stengt på grunn av snøføyk eller andre værforhold). Hvis du bruker beina er det essensielt å bruke refleks, på både klær og ryggsekk så du synes for biler, ellers er du i faresonen for en runde kjeft fra lokale. Det er utrolig hvor ofte folk synes det virker som en god idé å sette opp et kamerastativ midt i veien, men det er det altså ikke. Og apropos, et stativ og godt kamerautstyr er gull i mørketiden!

Nordlys over Sarkofagen

Nordlys over Sarkofagen ved Longyearbyen.

Tilbake

Siste modifikasjon: 30.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php