Tidlig gruvedrift i Adventfjorden: bilder og bakgrunn
Hiorthhamn er en gammel kullgruveby som ligger på nordsiden av Adventfjorden, rett overfor Longyearbyen. Det engelske selskapet The Spitsbergen Coal and Trading Company hadde kjøpt rettighetene til kullfeltet allerede i 1902. Firmaet satte i gang med gruvedrift i 1904 i Advent City, litt lenger nordvest i Adventfjorden, men driften der ble nedlagt allerede i 1908.
Hiorthhamn i polarnatten
Vi begynner den lille turen med noen inntrykk fra mørketiden, tidlig i januar.
Aktiviteten i Hiorthhamn begynte i 1917, men The Spitsbergen Coal and Trading Company måtte gi opp driften stort sett allerede i 1921. Deretter ble det kun sporadiske aktiviteter. 1940 var det siste året med drift på stedet.
Det var en del forskjellige bygg i Hiorthhamn. Noen av disse ble flyttet dit fra Advent City. Blant annet var det brakker og boliger, smie, lager og forskjellige gruveanlegg.
Ved fjorden står fortsatt det gamle lasteanlegget, hvor disse bildene ble tatt. Rett ved siden av den stor den gamle smia. Flere av de andre husene står også fortsatt. Selve gruven var langt oppe på fjellsiden av Hiorthfjellet.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.