Tidlig gruvedrift i Adventfjorden: bilder og bakgrunn
Hiorthhamn ligger på nordsiden av Adventfjorden, overfor Longyearbyen.
På nordsiden av Adventfjorden, rett overfor Longyearbyen, ligger restene av den gamle gruvebyen Hiorthamn fra tidlig 1900-tall, som i dag byr på god plass til utforskning og flotte fotomuligheter. Hiorthhamn er et av Spitsbergens største og mest omfattende industriminner fra den tidlige gruvetiden.
I 1917-18 var mer enn 60 arbeidere ansatt i Hiorthhamn for å få driften i gang. Produksjonen skulle egentlig starte året etter, men etterslep i utbyggingen av anleggene og spanskesyken bidro til at det bare ble hentet ut magre 838 tonn kull fra fjellet i Sneheim langt oppe på fjellsiden av Hiorthfjellet. Gruven på Hiorthfjellet, der Hiorthhamns kull kom fra, lå 582 meter over havet! Offisielt het den Hiorthfjellgruve, men uoffisielt ble den gjerne kalt Sneheim. Sneheim har sin egen side (klikk her).
Gruvedriften i Sneheim/Hiorthfjellgruve/Hiorthhamn ble fra 1917 drevet i regi av De Norske Kulfelter, som hadde overtatt kullforekomstene der etter flere eierskifter; eierstrukturen i de første årene av gruvedriften på Spitsbergen var ofte uoversiktlig og skiftende. Ingeniøren Fredrik Hiorth var den ledende skikkelsen i De Norske Kulfelter, noe som også forklarer opprinnelsen til navnene Hiorthhamn og Hiorthfjellet. Stedet ble for øvrig tidligere stavet Hiorthhavn, og fra 1938 ble det også kalt Moskushamn en periode, ettersom moskusokser fra Grønland ble satt ut der i 1929, men døde senere ut igjen. I dag heter stedet Hiorthhamn igjen.
I 1917 begynte De Norske Kulfelter å forberede gruvedriften i Hiorthhamn. I første omgang ble noen bygninger hentet fra Advent City, noen kilometer lenger nordvest i Adventfjorden, der et engelsk selskap, Spitsbergen Coal and Trading Company, hadde gjort et mislykket forsøk på å utvinne kull fra 1904 til 1908.
De vanskelige forholdene, ikke minst på grunn av Sneheim-gruvens beliggenhet i en bratt skråning på 582 meters høyde, og spanskesyken bidro til at gruvedriften i Sneheim/Hiorthhamn stort sett ble avviklet allerede i 1921. Etter det ble det bare gjort sporadiske forsøk på å revitalisere den lille gruvebyen, men i 1940 falt hammeren for siste gang. Inntil da hadde det neppe blitt produsert mer enn 10 000 tonn kull i Hiorthfjell gruve, og arbeidsstokken hadde trolig aldri vært større enn rundt 80 personer.
Noen få av de mange bygningene, inkludert bolighus, lagerbygninger og smie, står fortsatt. Flere av de tilhørende hyttene i nabolaget er fortsatt i privat bruk i dag, noe som selvsagt begrenser fotograferingen. Dette er en grunn til at jeg her fokuserer på de strandnære anleggene, som ikke ble brukt til overnatting eller lignende, men til industrielle formål, og som fortsatt kan besøkes i dag, noe som virkelig er verdt det.
Hiorthhamn: taubanesentralen ved fjorden (første etasje)
Dalstasjonen til den taubanen er den mest iøynefallende bygningen i Hiorthhamn og er unik i sitt slag på Spitsbergen. Den ble bygget i Hiorthhamns siste driftsfase, 1938-40.
Det første panoramabildet er tatt på vestsiden av dalstasjonen til taubanen. Bygningen like ved, mot strandkanten, er den gamle smia (se nedenfor). Alle panoramaene er fra 2013.
Det siste panoramaet på havnivå viser sørsiden av lasteanlegget, vendt mot kysten. I årene etter at bildet ble tatt (2013), har kysten flyttet seg stadig lenger inn i landet på grunn av kysterosjon, noe som truer anlegget. Det har blitt gjort forsøk på å sikre det med sandsekker. Det gjenstår å se hvor lenge dette vil fungere.
Hit kommer du via en smal trapp, mer som en hønsestige enn noe annet. Ingen tar ansvar for den tekniske tilstanden til det gamle systemet, og ingenting blir vedlikeholdt her. Du må selv vurdere om du vil stole på stigen og tregulvet i den øvre delen.
Smia lå rett ved siden av det gamle kullastingsanlegget. Panoramabildene er fra 2013. I begynnelsen av mars 2021 ble smia flyttet 12 meter bort fra strandkanten til en ny plassering, da den var truet av kysterosjon på sin opprinnelige plassering.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Hiorthhamn under krigen
Under andre verdenskrig var det stasjonert en norsk garnison i Hiorthhamn med britisk hjelp, som 23. juli 1942 beskjøt et tysk observasjonsfly og traff det. Flyet styrtet imidlertid, sannsynligvis fordi det traff en kabel i en sving ved Hiorthfjellet, som trolig var en del av taubanen for kull mellom Sneheim-gruven på toppen av fjellet og lasteanlegget på land. Flyets fire besetningsmedlemmer omkom og ble begravd på stedet (noen få knokler som senere ble funnet, skal ha blitt begravd på kirkegården i Longyearbyen). Noen deler av flyvraket kan fortsatt sees i dag.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Den norske garnisonen var stasjonert i Hiorthhamn frem til høsten 1947.
Sagbruket i Hiorthhamn
På 1970-tallet ble det gjort et nytt forsøk på å drive et lite industrianlegg på den lille odden noen hundre meter nordvest for det markante taubanesenteret/losseanlegget for kull. Denne gangen var det et sagbruk! Mannen bak var eventyreren Per Johnsson, som tidligere hadde gjort seg kjent som en av de siste isbjørnjegerne på Spitsbergen. Johnsson hadde innsett at det burde være mulig å tjene gode penger på å produsere godt tømmer av billig tilgjengelig drivved. Sagbruket var tross alt i drift fra 1972 til 1976, men ble deretter lagt ned. Det var tydeligvis ikke verdt det. Sagen ble fortsatt brukt på et sagbruk i Norge, og den tilhørende hytta skal ha brent ned under en overdådig feiring.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Sagbruket sto på et fundament som gruveselskapet hadde lagt kort tid før andre verdenskrig for å bygge et lasteanlegg for kullet. Selve lasteanlegget ble imidlertid aldri bygget.
Hovedkilde: Leif Johnny Johannessen (2006): Hiorthhamn. Kulldrift under vanskelige forhold. Utgitt av Sysselmannen (nå Sysselmesteren) på Svalbard, Longyearbyen.
Bildegalleri: Hiorthhamn
Til slutt en fotosamling fra Hiorthhamn, med bilder fra 2009 til 2022, med fokus på den store taubanestasjonen/omlastingsanlegget som ble bygget like før andre verdenskrig. Det er da også veldig spennende og gøy å fotografere den.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.