spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Crollbreen på østkysten av Spitsbergen

Crollbreen er en relativt liten isbre på den sørlige østkysten av Spitsbergen. Det er veldig sjeldent at noen besøker denne kyststripen: det kystnære farvannet er ikke kartlagt og det finnes farlige grunner, noe som gjør adgangen fra havet ikke lettere. Det er noe som bare mindre, robuste båter med erfaren skipper bør prøve seg på, og godt vær skal til slik at en kan nærme seg kysten med stor forsiktighet.

Det var nettopp det som vi gjorde en gang i 2018, og det var veldig spennende å oppleve landskapet ved Crollbreen. På kartet var den inntegnet med en brefront ved havet, men det er åpenbart at den har gått kraftig tilbake i de siste årene.

Nå når den ikke mer til havet, men brefronten ligger i en lagune og på nordsiden faktisk på land, slik at det er ingen bratt brefront der lenger.

Det er dermed et helt nytt landskap, skapt av klimaendringer gjennom breens tilbakegang i yngre år. Det er faktisk mulig at vi var de første som spaserte rundt her. En skal jo være veldig forsiktig når det gjelder å være den første et eller annet sted på Svalbard, men dette landskapet har jo bare eksistert i noen få år, og hvor ofte er det er noen kommer hit? Mulig er det jo. Bare ta kontakt i tilfelle du har vært ved Crollbreen før oss 🙂

Tilbake

Siste modifikasjon: 24.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php