spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Praktærfugl

Praktærfugl (Somateria spectabilis)

Praktærfugl

Praktærfugl (hannen), Adventdalen.

Beskrivelse: Med en lengde på 55 cm og en vekt mellom 1,5 og 1,8 kg er praktærfuglen bare litt mindre enn ærfuglen, og hunnene skiller seg bare fra hverandre i små detaljer, særlig på hodet. Hannene er lettere å gjenkjenne: praktærfuglhannen har et grått hode, en påfallende utpreget, fargerik panne og et rødt nebb. Den mørke ryggen er synlig på lang avstand (hvit hos ærfuglen).

Praktærfugl og ærfugl

Praktærfugl: voksen hann (til høyre, nederst), enårig hann (til høyre, øverst).
Ærfugl (uten «prakt»): hann (til venstre, nederst). Ymerbukta, slutten av juni.

Utbredelse/Migrasjon: Praktærfuglen er utbredt sirkumpolar i Arktis. På Svalbard hekker den særlig på vestkysten og ved Reinsdyrflya ved inngangen til Liefdefjorden, muligens også på østsiden av øygruppa. Den er mye sjeldnere enn ærfuglen. Vinteren tilbringer den sannsynligvis på kysten til Nord-Norge.

Praktærfugl

Praktærfugl: voksne hanner (nr. 1 og 4 fra venstre), enårig hann (nr. 3), hunner (nr. 2 og 5). Fridtjovhamna, slutten av juni.

Biologi: Foretrukket hekkeområde er flat tundra med små ferskvannsinnsjøer, og den lever av å spise bløtdyr, krepsdyr, pigghuder og små fisk den ellers skulle komme over. Praktærfugler danner ikke kolonier, men samler seg i små grupper etter hekketiden. De kommer til hekkeområdene litt senere enn ærfugler og legger mellom fire og seks egg som ruges av hunnen (22 til 24 dager). Hannen forlater hekkeområdet kort tid etter eggleggingen. Hunnen forlater som regel reiret sammen med ungene før de er flygedyktige, og danner grupper sammen med andre hunner på vannet.

Praktærfugl

Praktærfugl (fire hanner), Adventdalen.

Annet: Særlig hannen er en vakker, fargerik fugl som står langt oppe på ønskeliste til fugleinteresserte som besøker Svalbard. Det trengs litt flaks for å få sett den. Den som har ambisjoner om dette bør granske flokker av «vanlige» ærfugler nøye, for praktærfuglen gjemmer seg ofte blant dem. Praktærfugler er også ganske sky og det er vanskelig å iaktta dem eller få tatt bilder av dem. De beste sjansene har man i slutten av mai og i juni ved små innsjøer langs veien i Adventdalen. Om man ikke forlater bilen, anser fuglene en ikke som en trussel.

Tilbake

Siste modifikasjon: 24.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php