spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Isbjørn døde under merking i Wijdefjorden

Isbjørn døde under merking i Wijdefjorden

Serien av triste nyheter fra Svalbard kommer ikke til å ta slutt. På onsdag døde en isbjørn i sammenheng med bedøvelse for vitenskapelige formål i Wijdefjorden, som Sysselmannen meddeler.

Hendelsen skjedde under Polarinstituttets årlige høstkampagnen for å merke isbjørn. Bjørnen var nummer “30 eller 31” i den aktuelle kampanjen. Proseduren inkluderer å bedøve bjørn fra helikopter og å merke dyret, veie det og å ta prøver.

Så langt er det bare offentlig kjent at bjørnen som ikke overlevde proseduren denne gangen var en hannbjørn. Sysselmannen opprettet sak for å undersøke hendelsen nærmere. Så langt er det ikke offentlig kjent om eksempelvis dyrelege var involvert.

Rutinen å regelmessig bedøve et større antall isbjørn, noe som kan rimelig antas å involvere stor stress for dyrene, har blitt kritisert tidligere. Ifølge Jon Aars, isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt, “mister (vi) mellom to og fire dyr av 1.000 immobiliseringer”, som han meddelte Svalbardposten. Han sa også at “dette (er) den tredje isbjørnen han har mistet i forbindelse med merking, siden han begynte i 2003” og at “merkingen forsvares ut fra at vi som forskere mener at kunnskapen vi får er verdifull”.

isbjørnhodeskalle

Møter mellom isbjørn og mennesker kan ha fatale konsekvenser. I år har allerede 4 bjørn og et menneske dødd i forskjellige sammenhenger på Svalbard
(symbolbilde: harmløst funn av en gammel isbjørnhodeskalle i Hinlopenstretet).

Det er allerede den fjerde gangen på Svalbard i år at en isbjørn dør som konsekvens av møter med mennesker. Før det dødelige angrepet på campingplassen i slutten av august, hvor både en mann og isbjørnen døde, var det to hendelser i januar. Tidlig i januar ble en isbjørn skutt av Sysselmannen uten at det var akutt fare i situasjonen. Senere i januar døde en bedøvet isbjørn under transporten bort fra Longyearbyen i helikopteret. Det var spesielt denne saken som førte til kritikk. Blant annet ble spørsmålet berørt om Polarinstitutt har tilstrekkelig kompetanse til slike operasjoner eller om dyrelege skulle involveres.

Så langt er det ikke kjent om en dyrelege var tilstede når bjørnen døde på onsdag.

Tilbake
Siste modifikasjon: 11.09.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php