spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Teist

Teist

Teist. Heleysund, Spitsbergen

Teist

Beskrivelse: Teisten er en mellomstor alkefugl. Med en lengde på 34 cm og en vekt på 350-450 g befinner den seg mellom polarlomvien og den lille alkekongen. Den er helt svart unntatt en karakteristisk hvit og oval flekk på oversiden av vingene. Beina og innsiden av nebbet er knallrøde. Kjønnene er like.

Utbredelse/Migrasjon: Teisten er nesten sirkumpolar utbredt i Arktis og Sub-Arktis. Svalbard-populasjonen trekker ikke altfor langt vekk, den tilbringer vinteren nær iskanten.

Biologi: Når den leter etter beite holder teisten seg nærmere kysten enn andre alkefugler, bortsett fra fugler som ikke hekker. Den finner næringen sin – små fisker og krepsdyr – nær vannoverflaten. Den hekker i spalter, under store steiner eller på bratte klipper. Koloniene er små og inneholder sjelden flere enn 100 hekkepar. Teisten er den eneste alkefuglen som for det meste legger to egg, begge foreldrene ruger i vel flere uker. Etter 30 til 40 dager er ungene flygedyktige og uavhengig av foreldrene sine med det samme.

Annet: Populasjonen på Svalbard anslås å bestå av cirka 20 000 hekkepar, fuglene sees ofte. Teisten blir jaktet på i mindre antall på Svalbard. Den kan dykke fort og gjør det som oftest akkurat i øyeblikket man vil utløse kameraet.

Tilbake

Siste modifikasjon: 13.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php