spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home → august, 2019

Måneds-Arkiv: august 2019 − Nyheter og Reiseblogg


Vikingebugt – 31. august 2019

Ankeren gikk ned i går kveld i Vikingebugten. Det er allerede et godt stykke innover Scoresbysundet, over 60 sjømil vest for Kap Brewster, men der ikke altfor mange brukbare ankringsplasser på denne bratte kystlinjen. Det var fint å slå motoren av for første gang siden vi seilte fra Grimsey for fire dager siden. Stillheten. Alle samtidig samlet om et bord for middagen. Koselig.

Etter en god natts søvn ville vi sette i gang med den første ilandstigningen i Grønland. Det tok litt tid å få gummibåtene klar – på åpent hav er de alltid godt sikret – og så … så vi en isbjørn vandrende rundt langs kysten! Hvem skulle ha tenkt det – isbjørnobservasjoner er ikke noen dagligdags sak i Grønland! Vi hadde nettopp snakket om isbjørn og den slags litt tidligere i dag, i sammenheng med sikkerhet og sånne ting, men det å faktisk få se en, her i Scoresbysund … som sagt, isbjørner er få og langt imellom i dette området.

Bamsen fulgte en skråning for så å legge seg ned og hvile litt på et snøfelt og så gikk den videre mot et stort moreneområde. Ikke akkurat anledning til å ta imponerende bilder, men en spennende observasjon.

Galleri – Vikingebugt – 31. august 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Vi måtte helt klart justere våre planer litt og flyttet den lille turen vi ønsket oss til en liten øy, litt borte fra bjørnen. Sett på avstand skulle en neppe forvente mer enn stein på denne lille holmen, men så snart en tar en nærmere titt viser slike øyer seg jo gjerne å være rette skattekister av arktisk natur. Perfekte basaltsøyler og utrolige farger i den høstlige tundraen som Svalbard rett og slett ikke har, i hvert fall ikke på dette nivået. Lysende gul og røde farger, til og med på en grå dag som i dag.

Og disse omgivelsene. Stykker av breis driver rundt overalt. Store isbreer i bakgrunnen, store fjell på alle sider rundt fjorden.

Nå er vi på vei vestover, dypere innover Scoresbysundet.

Kap Brewster – 29./30. august 2019

29./30. august 2019 I går (torsdag) tidlig kunne vi se Grønlands østkyst, fjellene sør for Scoresbysund, en kyststripe kjent som Blossevillekysten. Hva så ut som noen fjell her og der – isfjell, som noen tenkte til og med – viste seg å være en kjede av bratte fjell og isbreer. Noen store isfjell drev sakte sørover med strømmen. Vinden hadde løyet av fullstendig, sola kom ut. En gruppe knølhval blåste et sted, en av dem til og med hoppet ut i været, og senere var det noen delfiner rundt båten i en liten stund.

Galleri – Kap Brewster – 28./29. august 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Velkommen til Grønland!

Men vi er ennå ikke kommet så langt, det er fortsatt et stykke igjen til vi kan dra inn i den store fjorden, Scoresbysund. Vi glemmer idéen om å kaste ankeret et eller annet sted her på Blossevillekysten. Det er fortsatt en del vind i Nordatlanterhavet, og det er bedre å komme seg inn i fjorden før vinden kommer inn.

Så vi holder det gående natten gjennom en gang til, skifter på roret etter en halv times tid. Vinden tar seg opp igjen, alt blir litt livlig om bord, og det går nedover med hastigheten, bare 3-4 knopp igjen … så tar den seg opp igjen … og helt til sist – det er sen morgen på fredag nå – kan vi sette kursen vestover og inn i det store Scoresbysund!

Danmarkstredet – 28. august 2019

Ifølge værmeldingen skulle i dag bli dagen for å sette i gang med krysningen av Danmarkstredet mellom Island og Grønland. Så etter en tidlig frokost satte vi i gang og seilte ut av den lille havnen på Grimsey, som snart forsvant i det lave skydekket bak oss.
 

Galleri – Danmarkstredet – 28. august 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Vi holdt kursen så høyt mot vinden som mulig, noe som betydde at vi fulgte en retning av 320° over grunn, mot Blosseville Kysten sør for Scoresbysund. Vi hadde en nordlig vind, styrke 4-5, av og til kanskje opp mot 6 på Beaufort-skalaen, og kunne holde en god hastighet mellom 7-8 knopp. Ikke dårlige forhold! Likevel noe som gjorde at de som ikke var vant til slikt snart trakk seg tilbake til køyene. Resten av oss gikk i skift ved roret og holdt båten på kurs, noe som alltid hjelper med å la timene gå raskere. Slikt gikk det time etter time, med litt regn her og der, en horisont bak den andre og en gang vil nok Grønland dukke opp etter en av dem!

Grimsey – 27. august 2019

I dag har vi vært på Grimsey for å gi stormen mellom Island og Grønland litt tid til å løye av. Men Grimsey er da også en veldig vakker øy og man kan absolutt bruke en dag her. Øya er den bebodde delen av Island som ligger lengst mot nord. Ellers er det bare Kolbeinsey som ligger enda lenger nord, men det er jo bare en holme. Grimsey ligger rett på polarsirkelen. Det står en slags monument ved siden av den lille flyplassen for å markere dens posisjon. Polarsirkelen har faktisk flyttet seg litt nordover siden det ble byggd, så det kom en ny monument i 2017 i form av en stor kule av beton som kan flyttes nordover etter behov. Det er fortsatt flere hundre meter igjen mellom kulen og nordspissen av øya, så det bør holde i noen år fremover.

Det er tusenvis av rødnebbterner som sitter på den lille flyplassens rullebane og nyter livet og sola, så de må skremmes bort med bil før det lille flyet kan lande som forbinder Grimsey med fastlandet. Tilfeldigvis er vi på plass når dette lille spektakelet skjer.

Galleri – Grimsey – 27. august 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Det sitter fortsatt havhester og noen krykkjer på klippene. Lundefuglene og lomviene er allerede dratt bort.

Frisk, kortreist fisk til lunsj i den lille restauranten ved havna. Nydelig.

Frisk, kortreist fisk til middag omboard. Nydelig.

Nå har vi nok prøvd alle turstier her på øya. Så i morgen kan vi fortsette mot Grønland 🙂

Eyafjordur – 26. august 2019

Du behøver ikke å være en profesjonell meteorolog for å se på et værkart hvor en bør helst ikke være akkurat nå med en 20 m seilbåt. Spesielt hvis alternativet er å sitte i et boblebad i Akureyris fantastiske offentlig svømmehall – det kaller jeg et lett valg! Værvinduet vårt er underveis, det kommer nok. Men ikke i dag.

Wetterkarte - 25-08-2019

Værkart fra 25/08/2019

Galleri – Eyafjordur – 26th August 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Vi forlater Akureyri midt på dagen og seiler gjennom den lange Eyafjordur. Lette regnbyger veksler med blå himmel og solskinn, en lekker miks som gir varme, avveksling og fantastiske lysstemninger. Knølhvaler viser blås og finner her og der mens vi glir nordover langs noen øyer og småbyer, fjell og fossefall. I dag skal vi så langt som den lille øya Grimsey på nordsiden av Island. Det er Islands nordligste landsdel hvor det bor folk, øya ligger faktisk rett på polarsirkelen. Der skal vi nok vente en dag til stormen mellom Island og Grønland har løyet av.

Akureyri – 24. august 2019

Tiden flyr – og det samme gjorde jeg. Det var bare for noen få dager siden at jeg reiste fra Arctica II og Longyearbyen og nå er jeg allerede i Akureyri på nordsiden av Island, klar for å stikke til sjøs igjen med Anne-Margaretha (DE). Det er den gode seilbåten som vi brukte på våre turer til Antarktis (EN) og Patagonia (EN) i 2018.

Akureyri - 24th August 2019

Og nå går turen til Grønland (EN)! Om noen få timer vil gjengen komme ombord, og i morgen legger vi ut. Det er bedre å vente til i morgen fordi det er litt vind i Denmarkstredet som skal få trekke gjennom først, det er ingen om trenger motvind opp til styrke 8 🙂

Recherchefjord – Barentsburg – Longyearbyen – 20./21. august 2019

20./21. august 2019 – Etter en sen ankomst i Recherchefjorden og noen timer pause drar vi ut igjen, på oppdagelsestur i det vakre landskapet. En vandregruppe tar fatt i stegjern og drar opp på Renardbreen. Tundraens venner går en tur langs kysten og over det grønne slettelandet, avrundet med en tur med lettbåten inn i lagunen til Recherchebreen. Her driver mindre og større stykker bre med tidevannstrømmen.

Senere tar vi fatt i den ste etappen nordover langs vestkysten, opp til isfjorden.

Det er humpeføre ste sjømilene inn i fjorden, men snart går vi langs kaia i Barentsburg. Vårt første møte med sivilasjonen etter denne langen turen feires med en øl i „Red Bear“, Barentsburgs berømte pub i bryggeriet. Den guidede byturen følger neste dag, da er også sola tilbake igjen 😉

Galleri – Recherchefjord, Barentsburg, Longyearbyen – 20./21. august 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Den ste seilasen foregår med solskinn og gode forhold på fjorden, langs Colesbukta, Grumantbyen og Fuglefjella. Snart er vi tilbake i Longyearbyen, og denne spennende turen med over 1400 sjømil og mange høydepunkter har nådd frem til målet. En guided tur gjennom de eldste delene av Longyearbyen med noen fortellinger om htorien samt en hyggelig kveld ombord avrunder det hele.

Takk til dere som var med på SY Arctica II for en utrolig flott og hyggelig opplevelse!

Hyttevika – 19 august 2019

Stormbukta var ikke noe god plass i dag. Kombinasjonen av lavvann og vind gjør helt klart at man bør holde seg unna det området under slike forhold.

Men alt lå tilrette for en tur til Hyttevika. For en plass! Utrolig vakkert vestkystlandskap med variert terreng, grønn tundra og den flotte fangsthytta hvor Wanny Woldstad overvintret flere ganger på 1930-tallet.

Og en hel fjellrevfamilie, full av lek og nysgjerrighet.

Galleri – Hyttevika – 19 august 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Så bra at de unge revene ikke ennå vet noe om vinteren som vil sette inn snart.

Nå seiler vi mot solnedgangen som ikke helt blir en solnedgang i natt, med kurs mot Bellsundet.

Storfjord-Sørkappøya – 18. august 2019

I dag har vi den lange seilasen i Storfjorden sørover mot Sørkapp og til vestkysten på agendaen. Været skulle bli perfekt ifølge værmedingen. Og slikt ble det. Bedre blir det rett og slett ikke! Blikkstille på havet, blå himmel, solskinn. Skipperen kunne slappe av (se bilde). Noen finnhvaler dukket opp her og der.

Spitsbergens Sørkapp har et dårlig rykte for mange sjømil på åpent hav under røffe forhold, men i dag åpner kappen en dør for oss. Været er faktisk så bra at vi kan benytte den sjeldne anledningen til å hoppe i land på Sørkappøya, rett sør for Svalbards hovedøy Spitsbergen.

Sett fra avstand ser Sørkappøya bare flat og kjedelig ut, men hvis du kommer nærmere inn på den så ser du en utrolig rikdom av forskjellige strukturer. Geometriske mønster av gamle strandvoller og laguner og sedimentlag som står skjeivt og er fulle av fossiler. Kveldssola kaster et fantastisk vakkert lys over hele denne skjønnheten, den står rett over horisonten. I morgen blir det faktisk den første solnedgangen på denne breddegraden. Da er det slutt med midnattsol. I Longyearbyen, lenger nord, er det fortsatt flere dager igjen til sola forsvinner bak horisonten for første gang etter fire måneder.

Galleri – Storfjord-Sørkappøya – 18. august 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Sent på natten imponerer skipperen Peter med å navigere Arctica II gjennom Mesundet som ligger nord for Sørkappøya, noe som sparer mange sjømil og gir oss en flott opplevelse med trange passasjer gjennom mange holmer og stein, mens sola står rett over Sørkapp-landets fjelltopper.

Tjuvfjord – 17 August 2019

Her i Tjuvfjorden kan vi nyte den spennende følelsen av å være riktige oppdagelsesreisende. Det er ikke veldig mange mennesker som har vært her før oss, og helt sikkert ikke mange turister. Men området ble gjerne brukt av fangstmenn tidligere på 1900-tallet.

Etter hvert fant vi en tilstrekkelig beskyttet ilandstigningsplass og snart gikk vi over den vidstrakte, golde kystsletta mot platåfjellene som strekker seg overalt her rundt nesten hele Tjuvfjorden og ellers på Edgeøya. Det er mange spor etter reinsdyr og isbjørn på sletta, men ingen etter mennesker, sett bort ifra fra våre egne spor. Fra et av fjellene hadde vi en utrolig flott utsikt over hele Tjuvfjorden.

Den store Tjuvfjordlagunen skulle bli det neste målet, men her var hele kystlinjen innesperret bak en belte av tett drivis. Et flott syn. Vi fulgte driviskanten noen timer sørover, til vi var i nærheten av Zieglerøya. Et klassisk fangstområde for fangstfolk som var ute etter isbjørn på 1900-tallet og tidligere. Det står fortsatt en hytte på Andréetangen, rett bak Ziegler- og Delitschøya, som ble bygd av Henry Rudi, kjent som „isbjørnkongen“.

Galleri – Tjuvfjord – 17 August 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

På kvelden kunne vi nyte utsikten på den mektige Kvalpynten igjen i nydelig kveldslys – isbjørnen fra i går spaserte fortsatt rundt i samme område – og senere kastet vi ankeret i Habenichtbukta. I morgen skal vi sørover og rundt Sørkappet. Værmeldingen ser lovende ut.

Edgeøya – 16 August 2019

Dagen som ga Longyearbyen et tykt lag snø i midten av august, for første på 30 år, begynte heller ikke med solskinn her på Edgeøya. Men vi er da i Arktis.

Istedenfor en tur på Edgeøya ble det isbjørn-kikking. Det var ikke mindre enn tre som spaserte rundt på stranda.

Senere fikk vi gått en tur på Edgeøya, ikke langt fra Habenichtbukta. Vakre høstfarger og nydelig solskinn!

Galleri – Edgeøya – 16 August 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

På kvelden rundet vi Kvalpynten, et mektig kapp som stikker ut på sørvestsiden av Edgeøya, og seilte inn i Tjuvfjorden.

Freemansundet – 15 August 2019

Dagene er lange og tiden går så fort. Da hender det at bloggen må vente litt. Og det var litt av en dag i går i Freemansundet!

Utstrakte sletter på Barentsøya, med alt som gjør høsttundraen vakker og spennende. Flere tusen krykkjer og en nysgjerrig fjellrev.

Galleri – Freemansundet – 15 August 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Og åtte isbjørn.

Is – 14 august 2019

Basert på den vær- og vindinformasjonen vi hadde til rådighet, skulle det bli isføre for oss i dag. I morges satte vi kursen østover, sør for Nordaustland, og litt senere støtte vi på driviskanten.

Her var det massevis av både isfjell som kommer fra Nordaustlandets veldige isbreer, og havis i alle slags farger, former og størrelser. Fantastiske inntrykk! Mange livlige Grønlandshvaler dukket opp en gang for så å forsvinne igjen altfor raskt.

Galleri – Is – 14 august 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Reketråleren Northguider skal nå fjernes

Reketråleren Northguider som grunnstøtte ved Sparreneset sør for Murchisonfjorden på Nordaustlandet ligger fortsatt på grunn tett inn på fjæra. Vraket skal nå fjernes.

Nå er flere spesialskip i området og de har begynt med denne krevende operasjonen. Sjøområdet rundt vraket er stengt for offentlig trafikk innenfor en sjømil fra kysten.

Bergung Krabbentrawler Northguider

Reketråleren Northguider skal nå fjernes

Mannskapet på Northguider gjennomgikk noen dramatiske timer etter at tråleren hadde gått på grunn, men alle ble berget i godt behold takket være innsatsen til mannskapene på de to redningshelikoptrene som kom fra Longyearbyen. Nå får man håpe at arbeidet med å fjerne vraket går like bra.

Hinlopenstretet – 13 August 2019

Nordre Hinlopenstretet var ikke noe godt sted å være i dag, det blåste som fanden så det var bare å rømme sørover. Første plassen ble Alkefjellet for oss, denne store kolonien med hundretusenvis av polarlomvier. Absolutt utrolig, rett og slett!

Galleri – Hinlopenstretet – 13 August 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Anledningen til en liten tur kom på Von Otterøya. Deilig vær igjen, og dermed deilig utsikt.

Skipper Peter working hard, fully concentrated during a difficult passage

Skipper Peter working hard, fully concentrated during a difficult passage

Tilbake

Nyhetene er i fra 06.03.2021 klokken 20:44:08 (GMT+1)
css.php