spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Chermsideøya

Svalbards geoglyfer

Chermsideøya er en liten, gold øy langt borte på nordsiden av Nordaustland.

Panorama 1 – Chermsideøya

Chermsideøya er en av flere øyer i området som er mer eller mindre like, og denne øya ville vært stort sett ukjent i dag om det hadde ikke vært flere ekspedisjoner fra sent på 1800-tallet som etterlatte sine spor her ved å legge navnet etter lederen eller skipet ut med stein på terrengoverflaten: såkalte geoglyfer.

Panorama 2 – Chermsideøya

Den eldste geoglyfen er navnet Jäderin, sammen med årstalet 1898. Edvard Jäderin var lederen til den svenske avdelingen av gradmålingsekspedisjonen på denne tiden. Så følger ordet Красин i kyrillisk skrift: Krassin var den russiske isbryteren som reddet Nobiles menn fra isen ved Foynøya i 1928.

Og så finnes det et symbol til som man ville neppe forvente i dette fredelige landskapet: et hakekors. Det er ikke helt klart hvem som skapte det. Mulige kandidater inkluderer en cruise organisert av «Kraft durch Freude» («Styrke gjennom glede»), en statlig fritidsorganisasjon i det tredje riket (Nazityskland). En annen mulighet er ubåten som transporterte mannskapet til krigsværstasjonen Haudegen til bestemmelsesstedet i Rijpfjorden. Ubåten kom faktisk gjennom farvannet på denne siden av Chermsideøya, men stasjonslederen Wilhelm Dege nevner ingen ilandstigning her i rapporten sin som ellers er nøyaktig og detaljert. Men det syner også lite sannsynlig at en KdF-cruise ville ha kommet til dette farvannet så langt borte fra allfarvei.

Uansett hvem som la det ut: hakekorset ble senere ved flere anledninger ødelagt og rekonstruert.

Panoramabildene som blir tatt fra “reinsdyrperspektivet” viser geoglyfene ikke veldig bra. Her er det bedre med et bilde fra fugleperspektivet:

Geoglyfene på Chermsideøya

Geoglyfene på Chermsideøya fra luften.

Tilbake

Siste modifikasjon: 31.08.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php