spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Kapp Borthen

Map

Kapp Borthen Map

Generelt: En eksponert lavliggende kappe nord for den store Torellbreen, mellom Hornsund og Bellsund. Ingen ville tenkt på å dra hit hadde det ikke vært for vraket etter et tysk fly som gjorde værobservasjoner krasjlandet her under andre verdenskrig. Vraket er fortsatt her den dag i dag. Kapp Borthen ligger ytterst på kysten, eksponert for vær og vind og Nord-Atlanteren. Torellbreen gir ikke akkurat noe beskyttelse for østlige vinder, men danner heller katabatiske vinder selv. Derfor blir Kapp Borthen sjeldent besøkt, men den er interessant som en kuriositet.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Kapp Borthen - a grim, lunar landscape with remains from dark days

Kapp Borthen – et trist månelandskap med spor etter mørkere tider.

Geologi: Grunnfjell som dekkes nesten fullstendig av kvartære sedimenter som morener, fluviale avsetninger og strandvoller.

Landskap: Fjellene på vestkysten og den store Torellbreen gir et spektakulært bakteppe for området. Selve Kapp Borthen er et goldt område med en tundraslette uten spesielle trekk og, i den østlige delen, et månelignende morenelandskap. Området etterlater seg et inntrykk av et dødt, ugjestmildt område.

Plante- og dyreliv: Jeg har ikke sett noe tegn på liv her, og selv vegetasjonen spredt og lite å finne av.

Historie: Hovedsakelig begrenset til krigen. Et tysk kampfly, et Ju 88 fra Banak i Nord-Norge, måtte krasjlande her den 14. september 1942 grunnet skader fra kamper mot en alliert konvoi. Mannskapet ble raskt plukket opp av et annet tysk fly på et avtalt nødlandested i tundraen omtrent 20 km lengre nord. Før de dro ødelagte de Ju 88-eren. Vraket er fortsatt her, litt lengre innlands; et spøkelsesaktig minne om galskapet som nådde selv de mest avsidesliggende av verdenshjørnene.

Kapp Borthen

Tilbake

Siste modifikasjon: 29.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php