spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home → desember, 2019

Måneds-Arkiv: desember 2019 − Nyheter og Reiseblogg


Lance ute av isen, Ousland-Horn-ekspedisjon over

Eventyrerne Børge Ousland og Mike Horn kom tilbake til Longyearbyen med forskingsskipet Lance på lørdag og dermed tok ekspedisjonen deres tvers over polhavet slutt. Den begynnte med turen ombord Horns seilbåt Pangaea til 85 grader nord ut fra Beringstredet, hvor Horn og Ousland satte i gang over isen i september. Nordpolområdet ble passert i oktober. Selve krysningen tok 87 dager, ikke medregnet passasjene på Pangaea og Lance.

Hentingen fra iskanten viste seg å være vanskeligere enn forventet. Det var det kraftige forskingsskipet Lance som måtte et godt stykke inn i drivisen og bruke helikopteret for å hente teamet det siste stykket. Deretter satte til og med Lance fast i isen i omtrent 3 uker før skipet kom seg ut. Ankomst til Longyearbyen, opprinnelig forventet omtrent 10. desember, var på lørdag (28. desember). Av 22 personer ombord var da bare 19 igjen, 3 ble hentet med helikopter. Her spilte medisinske grunner en rolle.

Tilsynelatende gammeldagse, men likevevel effektive metoder ble brukt for å få Lance litt raskere ut av isen igjen: mye manuelt arbeide med å sage og å bære is. Til og med dynamitt ble bestilt med helikopteret som kom for å hente folk ut, men transporten ble nektet på grunn av sikkerhetsvurderinger. Til syvende og sist var det nok den sørgående havstrømmen som var avgjørende i å få Lance hjem før nyttårsaften, etter en jul fast i isen.

Lance i isen

Lance i isen. Bilde © Etienne Claret.

Ekspedisjonen og ikke minst den vanskelige hentingen fikk mye oppmerksomhet i media, både lokalt og internasjonalt. I Longyearbyen har Svalbardposten tatt saken opp gjentatte ganger.

Isbjørnen tilbake i Longyearbyen

Isbjørnen som var i Longyearbyen tidlig på torsdag kom tilbake tidlig på lørdag. På torsdag ble den jaget ut av byen av Sysselmannen med helikopteret. Den gangen ble den jaget sør- og vestover, mot Fardalen og Colesdalen. Også denne gangen var Sysselmannen raskt ute med helikopteret og jaget bjørnen sørover. Denne gangen er planen å jage bjørnen enda lengre bort, så langt som til Van Mijenfjorden som ligger 4 mil sør for Longyearbyen.

Isbjørn, Longyearbyen sentrum

Isbjørn i Longyearbyen (torsdag). Bilde © Sysselmannen på Svalbard.

Denne distansen, mellom Van Mijenfjorden og Longyearbyen, er ingen stor forhindring for en isbjørn i tilfelle han (hun?) bestemmer seg for å vende tilbake. Sysselmannen ber folk i Longyearbyen å være oppmerksom, spesielt om natten og tidlig om morgenen (det er mørkt døgnet rundt, men i denne tiden er det lite trafikk slik at risikoen for at en isbjørn kan nærme seg uten at folk blir oppmerksom på den, øker).

Det ble også vurdert å bedøve bjørnen og fly den ut til et sted lenger bort på Svalbard som Nordaustlandet, men Sysselmannen mangler for tiden faglige kapasiteter i Longyearbyen for å gjennomføre en slik operasjon grunnet juleferien.

Isbjørn i Longyearbyen

Svalbard er isbjørnland, det har alltid vært sånn og vi har sett en tydelig tilbakevending siden arten ble totalfredet av Norge i 1973. Det har blitt mer og mer vanlig å se isbjørn også på vestkysten og i nærheten av bosetningene på Svalbard de siste årene. Også i 2019 har det vært isbjørner i nærheten av eller til og med i Barentsburg, Pyramiden, Ny-Ålesund og Longyearbyen – med andre ord, alle bosetningene på Svalbard (stasjonene kommer i tillegg).

Longyearbyen har nå fått julebesøk tidlig på torsdag morgen. En isbjørn ble sett rundt halv 7 i sentrale deler av byen. Den spaserte langs butikker, restauranter og bolighus.

Isbjørn, Longyearbyen sentrum

Isbjørn i Longyearbyen, torsdag kl. halv 7 tidlig.
Bilde © Marie Lørup Stenshøj.

Sysselmannen var raskt til stede og brukte helikopter for å skremme bjørnen mot Longyearbreen. Etaten valgte å følge bjørnen opp Longyearbreen, gjennom Fardalen og inn i Colesdalen for å være sikker at den er langt nok borte fra byen for å kunne utelukke umiddelbar fare.

Hendelsen viser at det er viktig å ta isbjørnfaren alvorlig. Dette gjelder alltid og overalt på Svalbard, men enda mer i mørketiden og tidlig på dagen når det er lite trafikk som blir oppmerksom på bamser i området før den eventuelt kommer inn i selve byen.

Mørketid på Svalbard: kultur, isbjørn, storm og eventyr på isen

På Svalbard begynner mørketiden så tidlig som sent i oktober og forrige søndag ble adventstiden åpnet med det tradisjonelle juletoget. Barna kaster brev med sine juleønsker inn i postkassen under gruve 3 (julenissegruva) ved Nybyen og så tennes juletreet i sentrum.

juletre Longyearbyen

Juletreet i Longyearbyen.

Det er mye kulturelt som skjer i mørketiden. Litterære lesninger på forskjellige og delvis litt spesielle steder i Longyearbyen under kunstpausen er bare et av mange eksempler av det som foregår på denne årstiden.

Kunstpause: Litteratur i Longyearbyen

Lesning i den gamle taubanesentralen i Longyearbyen under kunstpausen:
Elke Morgner leser utdrag av “Isens og mørkets redsler” skrevet av Christoph Ransmayr på tysk og norsk.

Den polske forskingsstasjonen i Hornsund ble plaget av en veldig nærgående isbjørn. Bamsen oppførte seg ganske aggressivt og så prøvde besetningen på stasjonen å skremme den bort, men uten hell. Bjørnen gikk til og med til angrep på en hund som måtte avlives senere av veterinæren som kom sammen med Sysselmannen fra Longyearbyen. Det er ingen overraskelse at folkene på stasjonen opplevde hendelsen som skremmende og dramatisk, og de hadde skytevåpen klar til bruk.

Det samme lavtrykket som også bragde mye dårlig vær til fastlandet opplevdes som en skikkelig vinterstorm i Longyearbyen på torsdag (05.12.). Vinden fikk hus til å riste og skredvarslinger ble sendt ut. Heldigvis gikk været over uten nevneverdige hendelser.

Ekspedisjonen til Børge Ousland og Mike Horn fikk mye oppmerksomhet i norske og internasjonale medier. Etter en lang og krevende ekspedisjon over drivisen i polhavet ble de to møtt av Aleksander Gamme og Bengt Rotmo. Nå er laget på tur sørover for å møte forskingsspiket Lance et sted ikke langt fra iskanten. Seilbåten som slapp Ousland og Horn ut i drivisen nord for Russland er tilsynelatende ikke en del av hentingsekspedisjonen. Ekspedisjonen setter pris på at det er ikke snakk om redning. I verste fall er Sysselmannens helikoptre i Longyearbyen nok innenfor rekkevide.

Mørketiden er en tid med mye aktivitet i skrivestuen hos spitsbergen-svalbard.no. Som hvert år hadde jeg en liten tur med offentlige foredrag for en uke siden – det var gøy, takk til alle som kom!

Så er det mange som spør hvorfor Svalbard-guideboka finnes ikke som ebook. Det er jo faktisk en idé som jeg har gått med i flere år, men det er ikke så lett. Bortsett fra en del tektniske spørsmål – jeg skal ikke plage leseren med flere detaljer her – må en ha et amerikansk skattenummer hvis en vil selge på de store internettplattformene, noe som er nok uungåelig i denne bransjen. I teorien bør det være lett å søke om et slikt nummer, og faktisk også å få det. Men i praksis ble søknaden min nå avslått for andre gang, til tross for at jeg hadde blandet inn en advokat spesialisert på slike søknader for å få det gjort. Det er jo også en måte å brenne en del tid, penger og motivasjon. Og sånt går tiden.

Mørketiden er en god tid for å fremstille noen panoramabilder og -sider med litt av materialet som jeg har samlet de siste årene. Det er bare så mye at det tar sin tid. Hvis du har lyst å reise litt rundt på Svalbard så kan du lett og uten kostnader sette i gang med disse linkene:

  • Andréeneset på Kvitøya. Stedet ble berømt etter restene til Andrée-ekspedisjonen ble funnet her i 1930. I 2018 fikk jeg endelig bilder i panoramaformat tatt på stedet. Det er jo ikke så ofte en kommer seg dit og så er det ikke heller uvanlig at en eller flere isbjørner rusler rundt der slik at man ikke kan gå i land …
  • Bratliekollen og Irgensfjellet på Blomstrandhalvøya. Fantastisk utsikt over Kongsfjorden!
  • Seligerbreen (ved siden av Monacobreen) i Liefdefjorden. Nytt land “takket være” klimaendringer og minkende isbreer.
  • Hamburgbukta på vestkysten, sør for Magdalenefjorden. En fin liten bukt som ble brukt av hvalfangere på 1600-tallet.
  • Kvedfjordbukta ligger sør for Hamburgbukta. Et vakkert stykke land som ikke får mye besøk.
  • Dunøyane og Isøyane er småøyer, men samtidig perler av arktisk natur på vestkysten, nord for Hornsund.
  • Diesetsletta er en vidstrakt kystslette nord for Kongfjorden. Man skal være litt heldig med været for å komme seg til slike steder.
  • Den som er interessert i Svalbards historie bør i alle fall ta en tur til Finneset sør for Barentsburg. Det var her den første radiostasjonen på Svalbard ble opprettet på samme sted som en av to hvalfangststasjoner på denne tiden.
  • Og litt mer historisk, denne gangen fra andre verdenskrigens mørke dager: det tyske flyvraket på Kapp Borthen.
  • Lyst på en ganske lang tur på Operafjellet til syvende og sist?
Panorama Isøyane

Panorama (skjermbilde) fra Nordre Isøya, på vestkysten nord for Hornsund. Det ekte panoramabildet som du kan snu rundt i finner du ved å klikke her.

Og selvfølgelig holder jeg alltid på med å oppdatere Svabard-guideboka eller gjobbe litt med andre prosjekter. Det er bare ikke nok tid for å få ting gjort på denne kanten, dessverre.

Snart har vi forresten nye skjærefjøler fra Longyearbyen og årets samling av Svalbard drivved bilderammer på lageret til nettbutikken! Det er en lang tur fra Svalbard til nettbutikkens lager og logistikkavdeling for alt som finner ikke plass i ryggsekken … de nye bilderrammene vil snart være tilgjengelige i nettbutikken.

Longyearbyen skjærefjøl

Hva gjør storkobben i Longyearbyen? 🙂

Tilbake

Nyhetene er i fra 25.01.2021 klokken 20:20:19 (GMT+1)
css.php