Under turen sørover brukte vi en veldig vakker ettermiddag sammen med tusenvis av alkekonger i Hyttevika, hvor Wanny Woldstad holdt til under sine overvintringer på 1930-tallet.
Og endelig lå forholdene til rette for å runde Sørkappet uten noe ubehag. Det gode været fortsatte dagen etter på østkysten, så vi fikk anledning til å besøke spennende steder som Markhambreen og Boltodden i Kvalvågen. Fascinerende men sjelden besøkte steder – det er sånt det skal være!
Dagen etter, i området på nordsiden av Barentsøya, var forholdene ikke helt som det skulle være. Etter en fin morgen i drivisen blåste det opp til kuling, så det ble ingenting av en ilandstigning på denne kanten … men sånt er det bare i arktis, det er været som bestemmer! Da var det bare å sette kursen for Sørkapp og vestkysten igjen. Det er jo ikke verst med å ha litt ekstra tid der. Og så hadde vi en flott siste dag i Forlandsundetog i Ymerbukta – takk for oss for denne gangen!
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.