spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Lloyds Hotell

360° Panoramatur og litt om historien

Virtuell tur i Lloyds Hotel

Pano-Tur i Lloyds Hotel 1/3

I Möllerfjorden, den nordøstlige grenen av indre Krossfjorden, ligger en litt merkelig hytte på en liten halvøy kalt Regnarneset. Den er malt med skarpe oransje farger, er kjent under navnet “Lloyds Hotell”, og er dekorert med 5 stjerner og et skilt hvor det står “Lloydagentur Möllerhafen” (Lloyds agentur, Möllerfjord).

Historien begynner med den tyske “Zeppelin-ekspedisjonen” i 1910, da greve Ferdinand von Zeppelin besøkte Svalbard med dampskipet Mainz for å lete etter et passende sted for en luftskipbase. Greven von Zeppelin var interessert i og involvert i utviklingen av luftskip, som nå er tilknyttet navnet hans. I begynnelsen av prosjektet sitt ble han ledd ut, men i 1910 fikk han mye støtte, og selv prins Heinrich av Preussen, sønn av keiser Wilhelm II., fattet nok interesse i prosjektet til å bli med greven på ekspedisjonen til Svalbard i 1910.

De okkuperte store områder av Svalbard mellom Kongsfjorden og Raudfjorden, som i praksis var ganske vanlig på den tiden, da Svalbard fortsatt var ingenmannsland. Senere ville det vært umulig å finne et godt std for en luftskipbase et sted i dette området.

Pano-Tur i Lloyds Hotel 2/3

I 1912 tok det tyske skipsfartsselskapet “North German Lloyd” over posisjonen fra 1910, men de gjorde ikke mye her annet enn å bygge en hytte i 1912 (eller i 1925, avhengig av hvilken kilde man bruker), noe som var en vanlig måte å opprettholde retten til et område man hadde tatt. Denne hytten ble senere kjent som “Lloyds Hotel” og det ble raskt et populært reisemål med cruiseskip. Skipene etterlot seg små skilt med navn og dato på, og dermed ble hytten gjort om til et slags museum for Svalbards cruiseskiphistorie, som strekker seg lengre enn man kanskje tror: det har vært en jevn aktivitet siden sent på 1800-tallet, og er ikke akkurat en nymotens idé.

Pano-Tur i Lloyds Hotel 3/3

Lloyds Hotel er en koselig liten hytte, men den har ikke plass nok til alle passasjerer fra et helt cruiseskip. Komforten her er begrenset, og da jeg tok dette panoramabildet (2014) var ovnen i ustand, noes om er en nødvendig for å gjøre hytten beboelig. Uansett fortjener Lloyds Hotel alle av sine 5 stjerner for det omkringsliggende landskapet. Möllerfjorden er omringet av de vakreste fjell og isbreer som finnes i nordvestre Spitsbergen, og en fin dag i dette spektakulære landskapet er en ren arktisk fornøyelse.

Tilbake

Legg igjen din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste modifikasjon: 19.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php