Sorgfjorden ligger på nordøsthjørnet av Spitsbergen.
Generelt
Lokalisert like under 80°N i det nordøstlige hjørnet av Spitsbergen (Svalbards hovedøy) ved inngangen til Hinlopenstretet, ligger en vakker liten fjord med en svært spennende historie. Sorgfjorden ble tidligere kalt ‘Treurenburg Bai’. Sorgfjorden er kanskje ikke blant Svalbards mest spektakulære fjorder, men den er likevel veldig naturskjønn, på en måte som mange vil kanskje oppleve som litt mer tilbakeholden. Det finnes ingen brefronter ved kysten, og fjellene er forholdsvis lave og flate på toppen, i motsetning til de spisse fjellene i vestkystens velkjente fjorder.
Sorgfjord Panorama
Det finnes flere sider på denne hjemmesiden som er viet til spesielle steder i Sorgfjorden. På disse sidene finnes mer detaljert bakgrunninformasjon og bilder inkludert 360 grader panoramabilder som du kan styre selv.
Sen-prekamrium, ikke-metamorfe sedimenter som kvartsitt og dolomitt, tektonisk deformert og for det meste med bratt fall. De samme bergartene finnes lengre sør i Lomfjord, nordøst i Hinlopenstredet og på Lågøya.
Heclahuken på østsiden av Sorgfjorden.
Du som er spesielt interessiert i noen av geologiens finere trekk kan finne mye spennende i Sorgfjorden. Det neste bildet viser et fint eksempel på et sediment med sedimentære lag (horisontalt) og en struktur (fra nederst til venstre til øverst til høyre) som kom senere gjennom tektoniske prosesser som medførte voldsomt trykk og dermed en omdannelse av fjellet til skifer. Bergarten viser dermed tegn av å være både en avsetningsbergart (sandstein og leirstein) og en metamorf bergart (skifer).
Prekambriske sedimenter med bratt fall (lysegrå kvarts-sandstein og mørk silt- og leirstein) på østsiden av Sorgfjorden (Crozierpynten).
Anbefalt bok for lettleselig (helt sant!) informasjon om Svalbards geologi og landskap.
Landskap
Lave platåformede fjell med vide kystsletter, hvorpå det ligger flere velutviklede serier med strandvoller. Innlandet sør for Sorgfjorden er dekket av isbreer. Sorgfjorden er et vakkert turområde. Den nordlige delen av Magdalenafjellet kan nås relativt lett med noe utholdenhet og når man er sikker på foten.
Utsikt fra Magdalenafjellet over slettelandet i Sorgfjorden.
Plante- og dyreliv
Karrig polarørkenlandskap, uten noe dyreliv verdt å nevne. Noen ganger kan man se reinsdyr her og fjellene er, som man kan forvente seg, gode områder å finne fjellrype i. Antall ganger man har sett hvalross i området har økt de siste årene, som et positivt tegn på at arten gjør comeback i området siden den ble jaktet til den var nesten utryddet regionalt sett på 1950-tallet.
Historie
Det er overraskende mye som har skjedd gjennom århundrene i denne lille fjorden. Navnet ‘Sorgfjord’ stammer fra tiden da hvalfangere var i området, og hinter kanskje til vanskelighetene man hadde med isen i dette hjørnet av Svalbard, hvor Golfstrømmens påvirksning avtar. Det kan også vise til den armerte konflikten mellom hvalfangstnasjonene Frankrike og Nederland som fant sted her: I 1693 var Sorgfjorden vitne til det nordligste sjøkrigsslaget som har funnet sted, da mellom et fransk krigsskip og 40 nederlandske hvalfangstskip. 13 nederlandske skip ble tatt til fange, resten unnslapp. En liten kirkegård på Eolusneset på vestsiden av Sorgfjorden er en påminnelse om farene en hvalfanger stod ovenfor. Fjorden ble brukt av hvalfangere på 16- og 1700-tallet, mest av nederlandske hvalfangere, men de kan også ha kommet fra andre land.
Hvalfangergraver på Eolusneset.
I 1827 ankret engelskmannen William Edward Parry skipet sitt Hekla på østsiden av Sorgfjord. Viken ligger like sør for Crozierpynten og har siden vært kjent som Heclahamna.
Crozierpynten og Heclahamna med på baksiden til høyre.
Flaggstanghaugen på Crozierpynten er bare 31 meter høyt. Noen ganger er dette mer enn nok for å få en flott utsikt. Heklahamna ligger på den sørlige siden av Crozierpynten.
Parry forsøkte å nå nordpolen med spesialkonstruerte sledebåter som kunne bli rodd i åpent vann og dratt over isen, men han måtte snu ved 82°40’N grunnet vanskelige isforhold og strømmer som arbeidet mot ham og hans menn. Oppdagelsen av denne NV-SØ gående strømmen var i det minste en stor oppdagelse. En konsekvens av dette var at Spitsbergen ble nærmest ignorert av de påfølgende nordpolekspedisjonene, som i stedet brukte den kanadiske tundraen og nordlige Grønland som baser.
Eoluskorset på Eolusneset.
På Eolusneset står et stort trekors som ble reist den 6. juni 1855 av skipperen J. Holmgren, kapteinen for skonnerten Æolus fra Bergen. Skipet var fanget i isen et par uker, og da er det selvsagt en god idé å bygge et kors – man vet aldri hva som kan skje. I 1861 returnerte Æolus med den berømte svenske forskeren Otto Torell ombord.
Spor etter bygninger fra Arc-de-Meridian-ekspedisjonen på Crozierpynten.
Listen over de som besøkte Crozierpynten på 1800- og tidlig 1900-tallet er nesten en liste over “de som var noe” innen arktisk oppdagelse på den tiden… ovennevnte Edward Parry (1827), den svenske dele nav den russisk-svenske Arc-de-meridian-ekspedisjonen etablerte sine overvintringskvarter her i 1899, og skipet Herzog Ernst fra Schröder-Stranz-ekspedisjonen ble tvunget til å overvintre her vinteren 1912-13, mens ekspedisjonens leder, Herbert Schröder-Stranz, selv antagelig var død på Nordaustlandet. Denne listen er langt fra komplett – for ikke å nevne alle fangstmennene som overvintret her mens det svenske huset fortsatt stod oppreist.
Stasjonen for Arc-de-Meridian ekspedisjonen på sørsiden av Crozierpynten ble bygget i 1899 av den svenske delen av ekspedisjonen, og ble senere brukt til å overvintre her. Ekspedisjonen er overraskende lite kjent, men den var svært suksessfull og brakte med seg mye topografisk og annet vitenskapelige materialer hjem uten tap av liv, i motsetning til mange andre ekspedisjoner i starten av utforskingen av polene.
Fangstmenn overvintret ikke ofte i Sorgfjord. De foretrakk Wijdefjord, nabofjorden lengre vest, som var lettere å nå og ga bedre jaktmuligheter. Det var lettere å komme seg hjem igjen tidlig om sommeren etter en overvintring i Wijdefjorden heller enn fra Sorgfjorden, hvor drivisen ofte blokkerte passasjen rundt Verlegenhuken langt uti sommeren. Det står fortsatt en gammel fangsthytte på nordsiden av Eolusneset, men det har aldri vært mer enn en bistasjon som kun ble brukt til sporadiske jaktturer fra hovedhytta lenger vest i Wijdefjorden.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.