Chermsideøya ligger på nordsiden av Nordaustlandet.
Alle vet om Norges Nordkapp på Magerøya. Men det er få som vet at det finnes et Nordkapp til, 1050 kilometer lenger mot nord: dette «ekte» Nordkappet ligger på Chermsideøye, en liten øy på nordsiden av Nordaustlandet.
Panorama 1 – den østlige av to varder på Nordkapp på Chermsideøya på en grå dag.
Det «ekte» Nordkappet?
Betegnelsen «ekte» Nordkapp er vel ikke helt på sin plass. Det er ingen som har eksklusive rettigheter til navnet «Nordkapp», man kan gi dette navnet til alle steder hvor man bare måtte ønske det, inkludert det nordlige hjørnet av kjøkkenhagen din. Nordkappet på Chermsideøya er forresten ikke stedet som ligger lengst mot nord på Svalbard, det er Rossøya. Og det er absolutt ikke det nordligste landpunktet i hele verden, det er på nordspissen av Grønland.
Panorama 2 – den samme varden på en fin dag, med et glimt av Waldenøya (den lille øya med isolert beliggenhet) og Sjuøyane.
Men vi bør ikke la oss irritere av diskusjonen om navnet. Vi bør heller ta den sjeldne anledningen og dra på tur, opp til toppen av Nordkappet på Chermsideøya. Turen opp til det 130 m høye fjellet er ikke lang, men terrenget er dekket av mange stein og blokker, det er ulendt og mange (av de få som faktisk kommer hit) vil oppleve det som ganske krevende å ferdes her til fots. Men utsikten er absolutt verdt alle besvær 🙂 herfra har vi en god sikt over polhavet samt Waldenøya og Sjuøyane.
Panorama 3 – den vestre av de to vardene på Nordkapp.
En friluftsutstilling i geologi
Og hvis man en gang er her så må man bare ta med den spennende geologien. Det finnes veldig mange flytteblokker av forskjellige størrelser som gir en god oversikt av bergartene som finnes på nordsiden av Nordaustlandet. Og selvfølgelig kan vi se det lokale, faste fjellet mange steder, med forskjellige typer gneis og granitt og en del intrusive bergarter.
Panorama 4 – Svabergene ved Tottodden, med et skimt av «rødbukta» (ikke et offisielt navn) og dens omgivelser som består av vakker granitt med en kraftig rød farge.
«Rødbukta» ved Tottodden på Chermsideøya: rød granitt.
Geologer kan finne spor etter store hendelser som ligger langt tilbake i jordhistorien. Blant dem er en som fagfolk kjenner som «Grenville-Event». Denne gangen kolliderte jordens kontinenter for å danne en kjempekontinent som i dag betegnes som Rodinia. Det var for 1 milliard år siden. Sånn sirka. Og for rundt 400 millioner år siden fulgte den kaledonske fjelldanningen. Denne gangen kolliderte kontinentene på den nordlige halvkulen for å danne en stor kontinent som geologer kaller Laurasia.
Og hvis du synes at dette er altfor teknisk så er det helt greit. Da er det bare å nyte de fine fargene og strukturene i fjellet uansett! 🙂
Gangbergarter på Tottodden.
Knoll og Tott: the Katzenjammer Kids
Og en kuriositet til: fjellryggen sør for Nordkapp heter Tott, og den som ligger på vestsiden av øya, tvers over bukta og dalen, heter Knoll. Knoll og Tott er de norske navnene til The Katzenjammer Kids, hovedfigurene i en tegneserie som kom ut i mange år i amerikanske aviser fra og med 1897. De originale navnene til Knoll og Tott var Fritz og Hans. Jeg aner ikke hva som Fritz og Hans hadde å gjøre på Chermsideøya 🙂 kartografene som satte de to på kartet i 1964 slapp vel opp for idéer etter en lang sesong, og det var vel en fan av The Katzenjammer Kids blant dem. Wikipedia vet litt mer om de to.
Nordkapp & omgivelser på Chermsideøya: bildegalleri
Og til syvende og sist noen inntrykk av det «ekte» Nordkappet på Chermsideøya samt omgivelser.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.