spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Barentsøya - Sundneset

Sundneset på Barentsøya – virtuell rundtur

Sundneset er et tundra-lavland med noen steinete åser i det sørvestre hjørnet av Barentsøya som strekker seg videre inn i Freemansund. Fra åsene har man en vakker utsikt over omkringliggende tundra med innsjøer, hvor flokker med gjess og smålomer svømmer rundt, trygge fra polarreven.

Freemansund danner skillet mellom Barentsøya og Edgeøya, hvor nordkysten ligger med sine karakteristiske flattoppede fjell. Reinsdyr streifer rundt i store flokker og eter seg til fettreserver for vinteren på den rike vegetasjonen.

Den sørvestre delen av Barentsøya var et nøkkelområde for vitenskapelig forskning utført av de tyske Stauferland-Ekspedisjonene mellom 1959 og 1967, ledet av geografen Julius Büdel fra Würzburg i Sør-Tyskland. Ulike områder innen naturhistorie ble undersøkt, med et tydelig fokus på geomorfologi, vitenskapen om landformene på jordoverflaten, hvordan de utvikles gjennom endrende klimaer og landformdannende prosesser: Evolusjonen av det arktiske landskapet. Büdels idé var å gjennomføre forskningen i et område med lignende klima til det han forestilte seg klimaet var i Sentral-Europa under istiden, og med geologiske strukturer lik dem man fant i Tyskland, hvor han ville undersøke hvordan landskapet hadde utviklet seg under istiden. Resultatet av undersøkelsene var at Büdel formet sin teori om “overfordypet dalutvikling” i kalde klimasoner. Senere generasjoner med geographer har kommet med sterk kritikk til Büdels teorier og metodene han brukte i forskningen.

På den tiden var Strauferland-ekspedisjonen blant de største vitenskapelige ekspedisjonene som hadde funnet sted på Svalbard.

En enkel, liten hytte var basen for Julius Büdels Strauferland-ekspedisjoner. Hytten minner om en typisk Svalbard-jakthytte, men en overvintring i den isolerte bygningen ville ha vært ganske ukomfortabel. Hytten er liten og kan knapt huse 4 mann, som ikke på noen måte gjenspeiler størrelsen på Strauferland-ekspedisjonene. Antallet forskere og annet mannskap som var involvert var mye større; ekspedisjonen hadde skip og helikoptre tilgjengelig for sitt mannskap.

Büdel kalte hytten for “Würzburger Hütte”, etter sitt alma mater, universitetet i Sør-Tyskland.

Tilbake

Legg igjen din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste modifikasjon: 22.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php