spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Endalen

360°-Panoramabilder

Øvre Endalen

I øvre Endalen renner elven over bratte skråninger som er dannet av morenemateriale fra Bogerbreen og underliggende berggrunn. Elven er delt inn i flere greener, en av dem danner fossen og en annen en liten brusende elv som fyker ned den bratte moreneskråningen. Dette betyr sannsynligvis slutten på sommerens fotturer inn i Endalen, i det minste når det er høyvann.

Endalen 3

Om vinteren trenger man ikke ta heensyn til elven, ettersom den ikke eksisterer i kuldeperioden. Nedre Endalen er derfor en populær langrennski-rute vinterstid. Den populære delen, som noen ganger jevnes ut hvor løyper for langrennsgåere blir laget, slutter derimot et par kilometer fra veien. Herfra må man finne veien på egenhånd.

I øvre Endalen er dalen omringet av fine sandsteinslipper som stammer fra tidlig tertiær.

Endalen 4

En liten smeltevannselv fra Bogerbreen faller nedover noen sandsteinsklipper. Om vinteren er fossen en frossen issøyle. Dette er hvor den lavereliggende, flatere delen av Endalen slutter. Vi kan fortsette på turen likevel, ved å klatre over morenen ved Bogerbreen.

Endalen 5

Oppstigingen er litt av en klatretur, men utsikten fra moreneåsen ved Bogerbreen er mer enn verdt innsatsen. Vi ser utover hele Endalen mot Adventdalen i det fjerne.

Endalen 6

Når har vi nådd overgangen fra Endalen til Fardalen. Fra Fardalen er det en bratt oppstiging til Longyearpasset og Longyearbyen, så du trenger ikke å dra tilbake samme vei gjennom Endalen. I tillegg til å by på flotte utsikter er dette en fin skitur å ta i mars eller april. Det er en ganske lang tur med 17-18 km å gå, og to lange oppstigninger. Sørg for at du ikke blir spist av en isbjørn eller blir tatt av et snøskred. God tur!

Tilbake

Siste modifikasjon: 23.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php