I øvre Endalen renner elven over bratte skråninger som er dannet av morenemateriale fra Bogerbreen og underliggende berggrunn. Elven er delt inn i flere greener, en av dem danner fossen og en annen en liten brusende elv som fyker ned den bratte moreneskråningen. Dette betyr sannsynligvis slutten på sommerens fotturer inn i Endalen, i det minste når det er høyvann.
Om vinteren trenger man ikke ta heensyn til elven, ettersom den ikke eksisterer i kuldeperioden. Nedre Endalen er derfor en populær langrennski-rute vinterstid. Den populære delen, som noen ganger jevnes ut hvor løyper for langrennsgåere blir laget, slutter derimot et par kilometer fra veien. Herfra må man finne veien på egenhånd.
I øvre Endalen er dalen omringet av fine sandsteinslipper som stammer fra tidlig tertiær.
En liten smeltevannselv fra Bogerbreen faller nedover noen sandsteinsklipper. Om vinteren er fossen en frossen issøyle. Dette er hvor den lavereliggende, flatere delen av Endalen slutter. Vi kan fortsette på turen likevel, ved å klatre over morenen ved Bogerbreen.
Oppstigingen er litt av en klatretur, men utsikten fra moreneåsen ved Bogerbreen er mer enn verdt innsatsen. Vi ser utover hele Endalen mot Adventdalen i det fjerne.
Når har vi nådd overgangen fra Endalen til Fardalen. Fra Fardalen er det en bratt oppstiging til Longyearpasset og Longyearbyen, så du trenger ikke å dra tilbake samme vei gjennom Endalen. I tillegg til å by på flotte utsikter er dette en fin skitur å ta i mars eller april. Det er en ganske lang tur med 17-18 km å gå, og to lange oppstigninger. Sørg for at du ikke blir spist av en isbjørn eller blir tatt av et snøskred. God tur!
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.