Det går egentlig ganske bra med Svalbards isbjørner. Bestanden er stabil eller øker til og med litt, og mange dyr er i god fysisk form. Sånt beskriver Jon Aars situasjonen. Aars er den ledende isbjørnforskeren ved Norsk Polarinstitutt, se den siste artikkelen på denne hjemmesiden.
Men det finnes andre meninger. Her leser du Morten Jørgensens kritisk svar til Jon Aars sin beskrivelse om situasjonen Svalbards isbjørner er inne nå. Morten Jørgensen er forfatteren til boka Polar bears: beloved and betrayed.
There is a tendency in polar bear management to push the consequences of the many problems that the species face into the future. Sometimes the near future. But never right now. Because that would mean that the hunting would have to stop, and the managers cannot bring themselves to even begin to face that decision. This laissez-faire attitude of projection of today’s issues into the future spills over into science.
Latest, Jon Aars claims that the polar bears in Svalbard for now are doing ok – but will face tougher times in the decades to come. He even goes so far as to say that the local population is stable and may be growing.
He has absolutely no scientific basis for making such statements.
The latest attempt at counting the polar bears of Svalbard led to the conclusion that there is no statistical significant change in the population since the previous «count». In other words, Jon Aars’ optimism is based not in scientific data, but in … ? I guess only he knows.
Also: The presumed stability of the population, based on the data from those last two counts, is NOT a good sign. It is actually almost evidence that the local polar bear population on Svalbard is in dire straits. How so? Well, the other mainstream mistake which Jon Aars makes is to forget the historical context. If everything was just fine, the local polar bear population in Svalbard should in recent decades have shown, and should still be showing, a significant increase – based on their current local protection status after long periods of extreme over-hunting. The very fact that the population is still lingering at a meager 200-500 or so bears is a clear indication that the disintegration of their main habitat is causing the local population to be under massive stress.
The Svalbard polar bear population is clinging on. And must be presumed to be facing a steep decline soon. To bring forth unfounded optimism is not good science, but only serves to falsely appease those who think that urgent action is not needed for the polar bear to receive full protection.
Drivisen i polhavet blir mindre og mindre, men samtidig står det ganske bra til med isbjørnene på Svalbard – det er, med veldig korte ord, budskapet i en pressemelding av det norske meteorologiske instituttet som inkluderer bidrag gitt av Jon Aars, isbjørnforsker hos Norsk Polarinstitutt.
Dramatisk tap av drivis
Drivisen i polhavet går tapt med dramatisk hastighet, basert på en masse vitenskapelige data fra satelitter mm. I 2023 var utbredelsen av drivisen hele 3 millioner kvadratkilometer mindre enn i perioden 1981-2010, og denne negativtrenden fortsetter til tross for en bra vinter 2023-24 med mye is i fjordene på Svalbard. Slike regionale enkeltsituasjoner snur ikke den globale langvarige trenden.
Isbjørner: Svalbardpopulasjonen
Dette har helt klart konsekvenser for isbjørner. Det finnes omtrent 250 av dem på Svalbard. Ofte leser man at det finnes 3000 av dem på Svalbard, men det stemmer ikke: dette tallet beskriver bestanden i hele regionen som utover Svalbard inkluderer russiske Frans Josef Land og det islagte havet i dette området.
En av omtrent 250 isbjørner som stort sett lever et landbasert liv på Svalbard.
Og Svalbards isbjørner har det forholdsvis bra, selv om det blir mindre drivis og kortere perioder med islagte fjorder. Disse bjørnene er vant til et liv på land og det ser ut som om i det minste en del av dem har lært å skaffe seg mat uavhengig av sjøis. Det finnes eksempelvis bjørner som er i stand til å ta reinsdyr.
Svalbard-populasjonen er i det minste stabil – det er faktisk godt mulig at den øker litt, ifølge Aars. Mange av dem er i god fysisk form, sier forskeren.
Områder som tradisjonelt ble brukt av binner for å føde unger som Kong Karls Land og Hopen har mistet sin betydning i denne sammenhengen på grunn av upålitelige isforhold. Man antar at binnene nå går i hi i området lenger nordøst, som Frans Josef Land.
Isbjørner i drivisen
Men alt det gjelder Svalbardbestanden. Det kan se helt annerledes ut for isbjørner som holder til på det islagte polhavet, hvor deres habitat, nettopp selve drivisen, holder på med å gå tapt. Dette kan ha alvorlige konsekvenser for denne bestanden.
På fredag kunne man i Longyearbyen i teorien nyte årets siste soloppgang og solnedgang. I praksis er det en del fjell som står litt i veien for å kunne se det vakre fenomenet fra byen. Dermed begynte polarnatten på lørdag. Det er nesten 4 måneder til sola går opp over horisonten igjen, men selve mørketiden begynner ikke før tidlig i desember, når selv den siste lille biten av skumring midt på dagen vil forsvinne. Trykk her for a lese mer om midnattsol og mørketid på Svalbard.
Den første dagen uten sol: lørdag ettermiddag ved gruve 3.
Så nå, med flere måneder helt uten sol rett rundt hjørnet, kunne man vel få Blues’en – og den kan man faktisk få i Longyearbyen disse dager 😎 fordi det er nå den årlige Dark Season Blues Festival går av stabelen, som hvert år mot slutten av oktober, når norske og internasjonale Bluesmusikkere finner veien nordover og spiller på Longyearbyens forskjellige scener.
Dark Season Blues Festival i Longyearbyen. Her er Stein Stokke & the Engine i gang i gruve 3.
En av disse scenene er i dagsanlegget til gruve 3 i nærheten av flyplassen. Her var det kullproduksjon frem til 1996. I senere år er gruva blitt museumsgruve, samt scene i daganlegget som ble tatt i bruk på lørdag av Stein Stokke & The Engine slik at publikum kunne nyte litt over en time av kraftig og solid Blues.
Det er klart noe Longyearbyen har i felles med en del kommuner på fastlandet: offentlige budsjetter er under stress, kostnadene er gjerne høyere enn forventet og inntektene holder ikke alltid mål. I Longyearbyen er omsetningen i galleriet «Nordover» som eies av Longyearbyen Lokalstyre (LL) langt fra det som var forventet. Tidligere var galleriet i Longyearbyens øvre bydel Nybyen og da var det gjerne en stopp under bussturer for cruiseskipturister. Nå holder Nordover til i samme bygg som Coop Svalbard (Svalbardbutikken), men inngangen er litt ubemerket på byggets nordside og det er ingen bussturer som stanser nettopp der.
Det å stenge Svalbardhallen (svømmehall, idrett) i en lengre periode denne sommeren på grunn av legionella i vannet var også en kostbar affære. Resultatet er at avdelingen kultur og idrett går med en million kroner i underskudd i år – det største underskuddet i Lokalstyrets forskjellige avdelinger. Til sammen ligger underskuddet på 5,3 millioner kroner i 2024.
Longyearbyen i oktober 2024: ingen snø, ingen penger (det siste stemmer ikke helt).
En del av budsjettunderskuddet kan oppfanges ved intern restrukturering. Den høyeste summen betales av de yngste i sammfunnet: barnehagene må leve med en reduksjon av 500.000 kroner. På den andre siden har Longyearbyen Lokalstyre fortsatt 70 millioner kroner i banken, som Svalbardposten skriver.
Dermed står Longyearbyen fortsatt bedre enn mange fastlandskommuner: Senja eksempelvis sliter i år med et underskudd på 50 millioner og Tromsø hadde et minus på hele 259 millioner i 2023, ifølge NRK.
Siden Russland angrep Ukraina i stor skala i februar 2022 er det forbudt å fly drone i norsk luftrom for russiske dronepiloter. Likevel ble flere russere tatt på fersk gjerning, inkludert tilfeller hvor det er mest sannsynlig snakk om spionasje.
Droner på Svalbard: ikke lov for russere siden 2022.
I andre tilfeller var hensikten blant flyvningene muligens av harmløs natur, og det ser ut til å være et slikt tilfelle det er snakk om her. Den russisk-britiske statsborgeren Andrey Yakunin ble frikjent for ulovlige droneflyvninger på Svalbard i 2022, og i tillegg får han høy erstatning av staten.
Det sies at Yakunin, en rik forretningsmann, gjennom sin far har forbindelser til Putin. I sommeren 2022 var han på Svalbard på en privat seiltur og det var under denne turen at han flere ganger brukte drone i norsk luftrom. I rettssakene som fulgte hevded han at han reiste som britisk statsborger og at han ikke viste at det var forbud mot brukt av drone for russiske statsborgere. Yakunin ble frikjent, men han hadde vært 51 dager i varetektsfengsel.
Det ser ikke ut som om Yakunin hadde drevet med spionasje, også basert på bildematerialet som skal ikke omfatte annet en harmløse bilder av landskap og opplevelser, av den typen bilder som turister pleier å ta.
Ny ble Yakunin frikjent i Nord-Troms og Senja tingrett. Han hadde blitt frikjent også i tidligere rettssaker, men da hadde statsadvokaten valgt å anke. I tillegg til frikjennelsen får han 4,1 millioner kroner i erstatning for sakskostnader og for varetektsfengseltiden, som forskjellige medier beretter, blant annet Barentsobserver og NRK.
Joda, det er midten av oktober og selvfølgelig dro sommeren sin vei en god stund siden allerede. De fleste trekkfuglene er dratt, og det samme gjorde seilskipet Meander på mandag. God tur! Vi sees igjen, i alle fall neste år på Svalbard. Godt mulig at vi får denne gleden allerede om noen få uker på fastlandet.
SV Meander seiler fra Longyearbyen på mandag.
I skrivende stund (onsdag) var det 3 plussgrader, med andre ord selvfølgelig altfor varmt for denne årstiden. Uansett står den arktiske vinteren rett foran døra. Det er bare 11 dager til polarnatten kommer (siste soloppgang i Longyearbyen: 25. oktober). Det er ingen vann i elvene. Snø og kulde vil nok komme snart.
Longyearbelva, 15. oktober.
Det er en mer rolig og stille tid i Longyearbyen for mange, inklduert undertegnede. Dark Season Bluesfestival vil gå av stabelen i slutten av oktober, og utover det finnes det offentlige foredrag og andre små begivenheter snart hver dag i den lille byen. Etter flere måneder med seilturer rundt omkring Svalbard, det er mange bilder som skal sorteres og brukes til ditt og datt, eksempelvis reisedagbøkene som nå blir ferdig etter hvert. Det er i alle fall verdt å ta en titt, turene var so fine og vi fikke oppleve så mye. Trykk her for å åpne oversikten. Ellers er det dagbøkene fra reisen med Arctica II i august og med Meander i august-september som er de nyeste. Den siste turen, med Antigua i september, står igjen.
Den er som vanlig en dobbelkalender. Det betyr at man får ikke bare 12 vakre bilder men 24, uten kompromisser angående størrelsen – vi bruker begge sider 😎 det er 12 fine og spennende Svalbardbilder og 12 bilder fra Grønland. Scoresbysund i Østgrønland, for å være nøyaktig.
Du vil finne alt av informasjon inkludert previews av alle sider, priser og mulighet til bestilling i nettbutikken min (trykk her).
Svalbard (+) kalenderen min kommer ut hvert år med et helt nytt utvalg av bilder i begrenset utgave. Hvis du vil gjøre meg en stor tjeneste er det bare å gi kalenderen en omtale (eller «anmeldelse») på produktsiden. Noen stjerner og noen varme ord, det behøver ikke å være en hovedoppgave. Det hjelper mye i dagens internettverden. Og når du en gang holder på – kanskje du har noen av mine bøker eller du kjenner til dem og kan gi dem også en omtale, noen stjerner … den vakre nye Svalbard-fotoboka eksempelvis har så langt ikke fått noen omtale i det hele tatt, noe som betyr at den sover litt stille i en av nettets mer gjemte hjørner, og det er jo synd. Men det kan du gjøre noe med, og det er veldig fort gjort, på hver produktside i nettbutikken er det anledning til det 😃
Svalbard geopolitikk – her dreier det seg om store spørsmål. Hvordan står det til med suverenitet, er Svalbard virkelig en del av Norge eller kanskje en slags internasjonalt område? Hvordan ser det ut med de russiske bosetningene, hva tenker Putin, hva betyr Svalbard for NATO, og hva med sjøomradene … her er det snakk om mange store og viktige ting. Og det sirkulerer mange misforståelser i media og på nettet.
Jeg har skrevet mye om relaterte emner på disse sidene og poenget her og nå er ikke å gjenta det igjen. Heller vil jeg anbefale foredraget som ble holdt på tirsdag (8. oktober) og som du kan fortsatt se på Youtube (trykk her). Hvis denne linken ikke fungerer så kan du kopiere den her
https://polarshort.de/90jiu
og sette den inn browseren. I hvert fall: fast forward til 37 minutter. Det er den fullstendige livestreamen som ble started en stund før foredraget faktisk begynte. Foredraget er på engelsk.
Dette bildet inkluderer en viktig del av det man bør vite om Svalbard geopolitikk.
Det var faktisk flere presentasjoner. Andreas Østhagen fra Fridtjof Nansen Institutt forklarte Svalbards politisk situasjon og gikk inn på mistforståelser som man ofte hører om og finner forskellige offentlige steder. Etter en pause (fast forward 🙂 ) fulgte Tiril Vold Hansen fra the Nord University med et perspektiv på aktuelle tema inkludert nye regler for turisme og energi. Lokalstyreleder Terje Aunevik rundet kvelden av.
Kvelden ble arrangert av Svalbard Museum. Takk for det!
Det er egentlig bare et forvaltningstiltak: Barentsburgs innbyggere blir av norske myndigheter registrert i befolkningsregisteret på Svalbard. Det ble så langt bare gjort for befolkningen i Longyearbyen, men fra nå av skal det den samme fremgangsmåten brukes for folkene i bosetningene ellers. Det inkluderer ikke bare Barentsburg og Pyramiden, men også Ny-Ålesund og den polske forskningsstasjonen i Hornsund, gitt at man har bodd på Svalbard minst et halvt år.
Norske myndigheter ønsker bedre oversikt over hvem som holder til på Svalbard. Til gjengjeld for de som er registrert mer rettigheter innen fiske og fangst og ferdsel og man er fritatt for miljøgebyr når man reiser til Svalbard (et gebyr som vanligvis betales sammen med flybilletten, noe som de fleste ikke vil bemerke). Lokale har også anledning til å kjøpe hytte eller leilighet, noe som i praksis stort sett er umulig pga mangel på tilbud og skyhøye priser.
Fastboende i Barentsburgs. Reinsdyr registeres ikke.
Som kjent innebærer personnummer / D-nummer også viktige muligheter som å åpne norsk bankkonto, kjøpe forsikring og mobilkontrakt og registrere kjøretøy. Noen vil kanskje også sette pris på muligheten å få lettere kjøpt alkohol i Longyearbyen.
Ifølge tall gitt av det russiske selskapet Trust Arktikugol til Svalbardposten er det 340 mennesker som bor i de russiske bosetningene. De fleste av dem bor i Barentsburg. Blant dem er 202 menn, 109 kvinner og 29 barn. 219 av disse har russisk pass. I tillegg finnes det 57 Ukrainere, 62 fra Kazakhstan og én fra Sørafrika.