spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Sabinemåke

Sabinemåke

(Larus sabini eller Xema sabini)

Sabinemåke

Sabinemåke på Coraholmen.

Beskrivelse: Med en lengde på 33 cm og en vekt på 150-210 g er sabinemåken en relativ liten måke. På Svalbard er den den eneste måken som har mørkt hode og dermed er lett å gjenkjenne, om man får øye på denne i det hele tatt. Kjønnene er like. Energisk og elegant i luften. Vingene er svarte ytterst.

Utbredelse/Migrasjon: Sabinemåken hekker fra sub- til Høy-Arktis fra Nord-Amerika over Grønland og Svalbard til Nord-Russland. Den er veldig sjelden på Svalbard, og det nnes bare få hekkekolonier i nord, blant annet på Moffen, Lågøya og Storøya. Sabinemåken overvintrer langs kysten av Sørvest-Afrika og sørvest i Sør-Amerika.

Sabinemåke

Sabinemåke i Austfjorden.

Biologi: Små sk og marine virvelløse dyr er viktige næringskilder, av og til også egg og unger til andre fugler. Som hekkeområde foretrekker sabinemåken flat, tørr tundra med ferskvann i nærheten. Den legger to eller tre egg og ungene klekker etter 23 til 26 dagers ruging av begge foreldrene. Etter få timer forlater ungene reiret og følger foreldrene sine til kysten eller en innsjø, der de blir til de er flygedyktige. Unge fugler tilbringer antakeligvis sin første sommer i overvintringsområdene sør.

Sabinemåke

Sabinemåke på Coraholmen i Ekmanfjorden.

Annet: Populasjonen på Svalbard er veldig liten og ligger antakeligvis under ti hekkepar, noe som gjør denne måken til et veldig sjeldent syn. Også globalt sett er sabinemåken med sine færre enn 10 000 hekkepar totalt en meget sjelden fugl. Folk med godt trente øyne og kikkerter eller refraktorer har sjanser å se den ved Moffen eller på Nordaustlandets nordside samt på drivisen. Også ved Monacobreen sees sabinemåker av og til. Her, som på Moffen, er det vanskelig å finne den blant tusenvis av krykkjer og rødnebbterner. Sabinemåker liker å hekke i koloniene til de aggressive rødnebbternene som effektivt jager bort enhver inntrenger.

Navnet kommer fra oppdageren av fuglen, Sir Edward Sabine, som oppdaget den ved Grønland i 1818.

Sabinemåke

Sabinemåke på Coraholmen.

Tilbake

Siste modifikasjon: 02.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php