Beskrivelse: Med en lengde på 33 cm og en vekt på 150-210 g er sabinemåken en relativ liten måke. På Svalbard er den den eneste måken som har mørkt hode og dermed er lett å gjenkjenne, om man får øye på denne i det hele tatt. Kjønnene er like. Energisk og elegant i luften. Vingene er svarte ytterst.
Utbredelse/Migrasjon: Sabinemåken hekker fra sub- til Høy-Arktis fra Nord-Amerika over Grønland og Svalbard til Nord-Russland. Den er veldig sjelden på Svalbard, og det nnes bare få hekkekolonier i nord, blant annet på Moffen, Lågøya og Storøya. Sabinemåken overvintrer langs kysten av Sørvest-Afrika og sørvest i Sør-Amerika.
Sabinemåke i Austfjorden.
Biologi: Små sk og marine virvelløse dyr er viktige næringskilder, av og til også egg og unger til andre fugler. Som hekkeområde foretrekker sabinemåken flat, tørr tundra med ferskvann i nærheten. Den legger to eller tre egg og ungene klekker etter 23 til 26 dagers ruging av begge foreldrene. Etter få timer forlater ungene reiret og følger foreldrene sine til kysten eller en innsjø, der de blir til de er flygedyktige. Unge fugler tilbringer antakeligvis sin første sommer i overvintringsområdene sør.
Sabinemåke på Coraholmen i Ekmanfjorden.
Annet: Populasjonen på Svalbard er veldig liten og ligger antakeligvis under ti hekkepar, noe som gjør denne måken til et veldig sjeldent syn. Også globalt sett er sabinemåken med sine færre enn 10 000 hekkepar totalt en meget sjelden fugl. Folk med godt trente øyne og kikkerter eller refraktorer har sjanser å se den ved Moffen eller på Nordaustlandets nordside samt på drivisen. Også ved Monacobreen sees sabinemåker av og til. Her, som på Moffen, er det vanskelig å finne den blant tusenvis av krykkjer og rødnebbterner. Sabinemåker liker å hekke i koloniene til de aggressive rødnebbternene som effektivt jager bort enhver inntrenger.
Navnet kommer fra oppdageren av fuglen, Sir Edward Sabine, som oppdaget den ved Grønland i 1818.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.