Været er ikke helt på vår siden. Å seile nordover til Bjørnøya og Svalbard er så langt ikke aktuelt for oss, på en ganske liten seilbåt. Men det er jo selvsagt mye spennende her på fastlandskysten. Etter litt atter og fram kastet vi anker i Lille Kvalfjorden på Stjernøya i Altafjorden. Et sted som jeg hadde aldri hørt om før.
Lille Kvalfjorden på Stjernøya i Altafjorden.
Det er virkelig en «lost place», med en liten bosetning som ser ut til å være forlatt. Bratte fjell på alle sider. Adgang er bare fra sjøen. Naturen er vakker og storslått. Stjernøya har vært viktig for sjøsamene i alle tider, og om sommeren er det fortsatt reindrift her.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Så satte vi kurs for Hammerfest
Hammerfest
Hammerfest – kult! Her hadde jeg ikke vært tidligere heller. Vi hadde ingen forventinger om å komme hit, men så blåste vinden oss denne veien. Flott!
Hammerfest med vær som passer beliggenheten.
Hammerfest er jo blant stedene som krever å være den nordligste byen i verden. Og med litt over 11000 innbyggere er den jo i hvert fall klart større enn Longyearbyen.
Struve-meridianstøtten i Hammerfest.
Og det er jo en del forskjellig å se og å gjøre her. Bortsett fra selve byen med havner, plasser og butikker, caféer og kirker er det støtten som minner om Georg Struves fantastisk arbeide med meridian-oppmålingen helt fra Svartehavet opp til Hammerfest tidlig på 1900-tallet. Så er det den verdensberømte isbjørnklubben (nei, jeg ble ikke medlem) og Gjenreisningsmuseet som forteller om byens historie helt fra steinalderen, men med fokus på krigens store ødeleggelser og de tunge årene som fulgte deretter. Det er lett å forstå hvorfor det finnes ingen eldre byggninger i Hammerfest.
Vi forventer å sette kurs nordover mot Bjørnøya og Spitsbergen i morgen (lørdag).
I går ettermiddag kunne vi sette seil og så nådde vi frem til Kåfjorden, innerst i Altafjorden. Det var gruvedrift der for mange år siden og man kan fortsatt se etterlatenskaper etter denne virksomheten i dag. Det finnes faktisk en kulturminnesti i dette vakre fjordlandskapet kledd i hvit. Vi fikk en del snø i går kvel.
Været skifter veldig raskt i disse dagene, og vi trenger helt klart en forandring før vi kan sette kurs nordover, mot Bjørnøya og Spitsbergen.
Kåfjorden.
Senere kunne vi sette seil igjen. Tanken var Oksfjorden, men det var bare å snu så snart vi møtte motvinden i Stjernsundet.
Til havs, til havs! Med SV Meander i Alta. Meander er ikke et nytt skip, det ble opprinnelig byggd i 1946, med flere ombygninger i yngre år, men det er et nytt skip for oss her oppe og vi er virkelig spent på denne «første» turen. Skipet har faktisk vært i Antarktis flere ganger, så hun er vant til is og kulde! Vi, det er en gruppe på 11 gjester fra tysktalende land, kaptain/eier Mario, styrmann/kaptain/eier Heine, matros Bastien og kokk Eek.
Vi begynte turen i Alta.
Alta, her med nordlyskatedralen midt i det moderne bysenteret.
Gruppen kom ombord på mandag og så seilte vi ut i Altafjorden. Vi skal nordover til Bjørnøya og Spitsbergen, men til å begynne med vil vi i alle fall bruke noen dager i kystfarvannet her, også med tanke på værmeldinga.
SV Meander i Alta.
Etter noen timer når vi frem til Årøy, en liten øy i Altafjorden med en imponerende lang historie og vakkert landskap. Og veldig raskt skiftende værforhold!
SV Meander for anker ved Årøy i Altafjorden.
Været var virkelig imponerende mens vi holdt på med å vandre over Årøya tirsdag morgen. Fra still snøfall til snøstorm og så til solskinn noen øyeblikk senere, og så hele turen frem og tilbake igjen. Bildene gir kanskje et inntrykk:
Søndag (10.4.) ettermiddag skjedde et dødsulykke under en snøskutertur på Longyearbreen, en isbreen noen kilometer sør for Longyearbyen. En person ble hardt skadd og senere bekreftet omkommet.
Så langt er det lite informasjon offentlig tilgjengelig fra offisielle kilder. Det dreier seg om en tilreisende kvinne som var med på en privat tur når ulykken skjedde. Ingen informasjon er så langt tilgjengelig angående hendelsesforløpet og årsaken til ulykken.
Longyearbreen er en vanlig del av flere populære snøskuterturer, og det er mye trafikk der i sesongen.
Nedre Longyearbreen. Det var i dette området ulykken skjedde på søndag ettermiddag
(bilde tatt i mars 2022).
P.S. i en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at det var en gruppe med guide. Dette var åpenbart ikke tilfellet. Det er snakk om en privat gruppe sammensatt av både fastboende og tilreisende.
Supplement: På mandag ble navnet på den omkomne offentliggjort av Sysselmesteren etter avtale med de pårørende. Det er Kristin Sommervold fra Trondheim som var med i en gruppe med fire snøskutere. Hun omkom i morenen på Longyearbreen på tilbakeveien etter en privat tur.
Internasjonale sanksjoner som innføres som konsekvens av den angrepskrigen mot Ukraina vil også ramme Russlands nordområder inkludert Barentsburg.
Murmansk er Russlands viktigste havn for kulleksport. Ifølge Barents Observer ble så mye som 16 millioner tonn kull eksportert fra Murmansk i 2019 etter flere år med vekst. Det meste ble fraktet til EU og der først og fremst til Tyskland, ved siden av Storbritannia og Israel. Veksten førte til og med til planer for en ny kullhavn i Lavna på Kolahalvøya. Det er sannsynlig at disse planene må nå skrinlegges.
Sammenlignet med Murmansk er både produksjon og eksport av kull i Barentsburg av mye mindre omfang. Det er litt i overkant av 100.000 ton kull som produseres hvert år i Barentsburg. Derav brukes omtrent 30.000 ton i byens eget kullkraftverk, mens resten eksporteres. Volumet er ikke av betydning for verdensmarkedet, men salget er viktig for den russiske gruvebyen i Grønfjorden, både økonomisk og for arbeidsplassene. Av nesten 400 mennesker som bor i Barentsburg jobber omtrent 150 i gruven. Det er mange Ukrainere blant disse.
Gruvedriften og relatert industri i Barentsburg vil rammes av de internasjonale sanksjonene.
Kull fra Barentsburg ble først og fremst solgt til Storbritannia, men der vil man neppe fortsette med denne handelen. Dette vil medføre alvorlige konsekvenser for Barentsburgs økonomisk driftsgrunnlag. Byen har i alle år vært en kullgruveby. I yngre år ble i tillegg turisme utviklet, men denne bransjen er i stor grad kollapset først på grunn av pandemien og nå i sammenheng med den russiske krigen og dens konsekvenser på internasjonalt nivå. Dermed står kullgruvedrift igjen som den eneste industrien i Barentsburg.
Et irriterende intervju med konsulen i Barentsburg
Siste uke – før de brutale bildene av grusomhetene i Butcha gikk verden rundt – gav den russiske konsulen i Barentsburg et intervju til nettavisen.no hvor han kom med irriterende uttalelser. Konsulen sa at bildene som viser ødeleggelser i Mariupol i noen tilfeller var falske eller fingerte («staged»). Ifølge konsulen viser de i andre tilfeller ødeleggelser gjort av Ukrainas egne styrker. Videre betegnet han norske media generelt som «fake news» og at offisielle russiske kanaler, hvor han henter informasjonen sin fra, formidler sannheten. I nettavisens artikkel kan du se en video med intervjuet.
Barentsburgs innbyggere ser ut til å unngå politiske diskusjoner både blant hverandre og med media, som NRK fant ut under et besøk til den russiske byen.
Innsamling av bidrag: et hjerte for Ukraine – håndlaget i Longyearbyen
For å bidra til en innsamling som støtter ukrainske krigsofre kan du kjøpe et hjerte i ukrainske farger i spitsbergen-svalbard.no nettbutikken. Hjertene er håndlaget i Longyearbyen og overskuddet går fullstendig til ukrainske krigsofre. Trykk her for mer informasjon.
Tollkontroller er hittil ukjent på Svalbard. Svalbardtraktatens spesielle regler medfører at skatt og tollavgifter er mye lavere på Svalbard enn på fastlandet. Det finnes ingen moms og ingen importavgifter, og dermed er det heller ingen grunn for å ha tollkontroller.
Men er vil det bli forandringer snart.
Svalbard lufthavn: ingen tollkontroll, bare en isbjørn.
Men tollvesenet vil snart være på plass.
Det har med den russiske krigen mot Ukraina å gjøre og med de internasjonale sanksjonene som mange land reagerte med etter angrepet. Regjeringen i Oslo ønsker å sikre at Russerne ikke bruker Svalbard som smutthull for å importere varer til Russland som står på sanskjonslister. Det er så langt mulig fordi det finnes ingen kontroll på import på Svalbard og det er skiptrafikk mellom den russiske bosetningen Barentsburg og Russia.
Derfor vil regjeringen få tollkontroll på plass så snart som mulig. Ifølge NRK fikk Tollvesenet oppdrag og midler til å etablere en lokal tilstedeværelse. Tollkontroller skal være en realitet på Svalbard så tidlig som 1. mai.
Det opplyses at tiltaket skal ikke være permanent, men tollvesenet skal bli på plass så lenge det trengs.
Norske myndigheter planlegger et isbjørn-varselsystem i samarbeide med Norsk Polarinstitutt og Elon Musks satellitbasert kommunikasjonssystem Starlink.
I den første fasen av prosjektet må alle isbjørner på Svalbard utstyres med lille senedere som stilles til rådighet av Bill Gates. Disse vil sende en signal som fanges opp av Musks Starlink-satelliter og sendes videre via bakkestasjoner til Polarinstituttet. Som resultat vil man da til enhver tid vite hvor isbjørnene på Svalbard oppholder seg.
Isbjørn med sender. Den nye generasjonen vil bli mye mindre, noe som også forventes til å komme dyrenes velvære til gode.
Dette skattet av data vil ikke bli offentlig tilgjengelig, men brukere vil kunne nedlaste en app som fungerer på en måte lik som korona advarsel appene som mange bruker i dag. Appen vil varsle i tilfelle en isbjørn er i nærheten. Brukere av pro-versjonen av appen vil kunne bruke en spesiell funksjon som gjør at senderne som er installert i bjørnens ørene vil blinke kraftig, noe som vil øke dyrets siktbarhet betydelig – spesielt nyttig i mørketiden. Alle versjoner av appen vil produsere et høyd lyd så snart en isbjørn er nærmere enn 5 meter.
I fremtiden kan det bli ekstra funksjoner som kan kontrollere isbjørnens adferd. Dermed kan man eksempelvis få en aggressiv bjørn til å snu og gå bort for å løse konflikter på en fredelig måte.
Den første versjonen av appen er for tiden i testfasen. Release er planlagt 1. april 2222. Da vil den heller ikke være tilgjengelig her på Spitsbergen-Svalbard.no webbutikken.