Svalbard 2017 med SY Arctica II, 27. juli-15. august 2017
Galleri 5: Storjorden
Man kan neppe si at de siste dagene hadde vært kjedelige, men … disse dagene her og nå skulle bli noe veldig spesielt. Det var et ønske om å få se isbjørn – ikke et voldsomt ønske, og vi hadde jo sett noen, men med tanke på potensialet som helt klart var til stede var det jo fortsatt mulig å forbedre seg litt. Og det var nettopp det som skjedde nå. Vi så ikke mindre enn 7 bamser i et døgn eller var det kanskje to. Inkludert noen observasjoner på lang avstand. Tre gode observasjoner. Og en veldig god en, som vi vil neppe glemme.
Noe annet som vi vil neppe glemme var passasjen av Ormholet, spennende som alltid. Og en utrolig vakker kveldstur på en liten øy som gav oss inntrykket av å være de første her. Og det er faktisk godt mulig at vi var de første turistene her, i det mindste.
Så fulgte den lange passasjen rundt Sørkappet. Vinden blåste opp og Arctica II, som ikke akkurat er noe racing boat, kom opp til 12 knopp hastighet. Det fikk skipperen Heinrich til å smile! Det var ikke fritt for at noen andre ombord kom til å smile ikke før litt senere, da vi hadde lagt Sørkappet bak oss og kom i ly igjen.
Galleri 5: Storfjorden fra Heleysund til Sørkapp
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.