Ymerhytta («Station Valter») på Storøya står på Knøttodden på vestsiden av øya.
Ymer-ekspedisjonen i 1980 var en stor svensk vitenskapelig ekspedisjon og fikk navnet etter den store isbryteren som ble brukt under ekspedisjonen. Arbeitsområdet lå i Svalbards østlige og nordøstlige farvann og i isen nord for Franz Josefs Land.
To hytter ble byggd på Svalbard. Disse er nå kjent som Ymer-hyttene. Begge ble byggd og brukt i noen få uker i sensommeren 1980. En står på Glenhalvøya på nordsiden av Nordaustlandet og den andre står på Knøttodden på Storøya. Sistnevnte ble kjent som «Station Valter» blant ekspedisjonens medlemmene, etter Valter Schytt, en viktig svensk glasiolog og en av Ymer-ekspedisjonens ledere.
Det var slutten på den tiden da folk kunne bygge en hytte i terrenget når det var behov. Hyttebygging er nå regulert og det er ikke mulig å bygge en hytte i verneområdene. På den andre siden disponerte ekspedisjonen den store isbryteren Ymer samt helikoptre og dermed var den godt utrustet. På Storøya var det selve breen som stod i vitenskapelig fokus. Storøyjøkulen ligger bare noen hundre meter unna hytta.
Når jeg tok disse bildene i august 2023 var været så dårlig at man ikke kunne se mye av Storøykøkulen. Hytta var i noenlunde god stand; uten mye interiør men strukturelt stort sett intakt.
Innredningen av Ymer-hytta på Storøya er ikke like fullstendig og intakt som i den andre Ymer-hytta som står på Glenhalvøya, på nordsiden av Nordaustlandet.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.