spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Ny-Ålesund: Koldewey-stasjonen

360° panoramabilde

Koldewey-stasjonen hører til det tyske Alfred Wegener Institute (AWI) i Ny-Ålesund. Den er oppkalt etter Carl Koldewey, lederen av den første tyske arktiske ekspedisjon i 1868, som endte i Spitsbergen. Begrepet AWIPEV inkluderer også de franske forskningsfasilitetene i og i nærheten av Ny-Ålesund. Det er et godt samarbeid mellom de tyske og de franske forskerne på stedet.

Det såkalte “Blue House”, som ligger mer sentralt rett bak Amundsen statuen, er også en del av Koldewey-stasjonen, men det er ikke her det meste av forskningen blir utført. Hoveddelen av forskningen blir gjort i bygningen som man kan se her. Kulen på taket er satt opp for å beskytte en LIDAR. Dette er noe som fungerer på en lignende måte som en radar, forskjellen er at den er basert på laserteknologi og ikke på radarstråler. Spredning og refleksjon av laserstråler blir for eksempel brukt til å bestemme konsentrasjonen av aerosoler i atmosfæren. En annen del av forskningen i Koldewey-stasjonen er tilegnet biologi, hovedsakelig marinbiologi.

Denne lille bygningen som ligger bak hovedbygningen til Koldewey stasjonen spiller også en viktig rolle. Det er det såkalte ballonghuset og herifra blir det regelmessig sendt opp værballonger på de internasjonale fastsatte tidene for meteorologiske observasjoner. Disse værballongene kan gå opp til en høyde på over 30 kilometer og de samler inn data som for eksempel standard meteorologiske parameter som lufttrykk, temperatur og fuktighet, men også ozonkonsentrasjonen i luften for å overvåke det som vanligvis refereres til det arktiske “ozonhullet”.

Tilbake

Siste modifikasjon: 12.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php