spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Langeøya

360° panoramas

På Langeøya kunne navnet godt beskrevet landskapet: Den er bare 50-60 meter bred flere steder, men seks kilometer lang! Men navnet har ingenting med landskapet å gjøre, øyen fikk navnet sitt etter en tysk geograf fra 1800-tallet. Det samme er tilfellet ved naboøyene på den lille øygruppen Bastianøyene, som ligger lengst sør i Hinlopenstretet.

Langeøya og Kiepertøya som ligger sørøst for førstnevnte er de to største øyene i Bastianøyene. Utover disse to er det nesten bare Pescheløya som kan kalles for en skikkelig øy; resten er nok bare holmer og skjær.

Langeøya – Pano 1

Formen på Langeøya (og Kiepertøya, som er ganske lik) er iøynefallende på kartet: Den består av en serie av fem steinhauger som er mellom 37 og 54 meter høye. Mellom disse er det lavtliggende, smale landforbindelser. Geologisk sett består Langeøya og naboøyene utelukkende av doleritt, som er en størkningsbergart. Ved de lavtliggende landforbindelsene finnes det noen strender av grov grus med noe drivtømmer og det uungåelige plastsøppelet som finnes nesten overalt på kystlinjen rundt hele Svalbard.

Langeøya – Pano 2

Det er neppe noe vegetasjon utover en del lav. Det er heller ikke noe stedfast dyreliv bortsett fra noen hekkende fugler som rødnebbterner og ved en liten innsjø smålom. Men det er ikke uvanlig å se hvalross svømmende i farvannet omkring Bastianøyene, og det har sikkert vært en isbjørn et eller annet sted på øyene. I 1995 var det en ulykke på Kiepertøyen med en aggressiv isbjørn hvor en mann døde, så vær forsiktig dersom du skulle finne veien dit en gang.

Siste modifikasjon: 23.08.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php