Fra Pomorene til Hagerup og modernt fangstliv: flere århundre av fangsthistorie
Russeltvedtodden ligger på sørspissen av Akseløya.
Dette handler om Russeltvedtodden på sørenden av Akseløya, en naturperle som for øvrig allerede har sin egen side her. Russeltvedtodden er kulturhistorisk sett et ganske prominent sted på Spitsbergen: Det var her Johan Hagerup, en av pionerene i fangstmannsperioden, bygde sin hovedstasjon i 1898 (gjenkjennelig på bildene som den mindre hytta med yttervegger av stablet stein). Sammen med fire andre norske fangstmenn drev han i hovedsak revejakt fra et nettverk av mindre bistasjoner, hvorav den ene fortsatt står i Midterhukhamna.
Bygningene på Russeltvedtodden på Akseløya. Fra venstre: Hagerup-hytta fra 1898, en hytte fra 1963, den moderne hytta fra 1990.
I tillegg til å redusere den regionale dyrebestanden viet Hagerup seg også i en viss grad til vitenskapen: Ved flere anledninger registrerte han sammenhengende meteorologiske dataserier, og i 1902-03 var han vertskap for en forsker fra «Den norske nordlysekspedisjonen», som ellers hadde stasjoner på Island, i Nord-Norge og på Novaja Semlja. I nærheten av hyttene på Akseløya står det fortsatt små kubiske betongfundamenter, nå overgrodd av lav, som viser hvor instrumentene som ble brukt til å observere nordlyset var plassert.
På sørenden av Akseløya ligger Johan Hagerups gamle steinhus, som fortsatt er i ganske god stand takket være restaureringsarbeid. Det finnes også rester av grunnmurer fra pomorenes enda eldre tid. Dette er de eldste sporene etter bosetting og bruk på Akseløya.
På samme sted ligger det en tømmerhytte fra 1963 og et ganske stort og moderne hus (godt synlig i panoramaet) som fortsatt er i bruk. Dette huset ble bygget i 1990 av Louis Nielsen, lokalt også kjent som Hiawatha. Nielsen solgte det til Tommy Sandal i 2011, som fortsatt bruker fangstområdet i Bellsund i dag (per 2024). Men ettersom isforholdene i en årrekke har gjort forbindelsen mellom Akseløya og Longyearbyen upålitelig om vinteren, har Tommy Sandal flyttet hovedbasen sin til Kapp Schollin i Fridtjovhamna.
Akseløya: Russeltvedtodden – Fotogalleri
Til slutt en samling bilder med ulike inntrykk av hyttene på Russeltvedtodden på Akseløya, først noen «gamle skatter» fra 2001.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.