Fuglehuken er et sted hvor man kan se og oppleve det hele (terrestriske) arktiske økosysteme i et nøtteskall.
Isbreer og steinbreer
Den sentrale vestkysten er det området på Svalbard hvor Vestspitsbergenstrømmen har den sterkeste innflytelsen, og det er nettopp har Forlandet ligger. Det blåser ofte og kraftig, og vinden bringer mye nedbør meg seg som igjen er ansvarlig for den sterke bredekningen på den indre kysten av Forlandet noen kilometer sør for Fuglehuken.
Rundt nordspissen av øya finnes det ingen isbreer, men her finner man steinbreer: bratte skråninger hvor store masser av stein flyter ned fra fjellet og et stykke innover det kystnære slettelandet fordi mellomrommet mellom steinene er fyllt med is på grunn av permafrosten. Man kan betegne steinbreer som «krypende permafrost».
Steinbre (steintungen i bakgrunnen) ved Fuglehuken, Prins Karls Forland.
Sjøfuglkolonier, tundra og Svalbardrein
Langt oppe på fjellene hekker polarlomvi og krykkjer i store tall. I tillegg finnes det lunder i langt indre tall og til og med noen få alker (alca torda), en art som egentlig ikke er kjent for å hekke i høyarktiske områder.
Sjøfuglkoloniene er ansvarlig for kraftig gjødsling av tundraen i hver hekkesesong i århundre og årtusene, og derfor er tundraen forholdsvis grønn og rik rundt omkring Fuglehuken. Noen steder har organisk materiale avsatt seg at man kan nesten snakke om myrlignende avsetninger som kan være i overkant av en meter tjukk.
Det overraske neppe at det finnes en god del Svalbardrein i et område som har så rike tundraforekomster, og fjellreven trives i nærheten av fuglekoloniene.
Svalbardrein nyter livet på tundraen på Fuglehuken.
Det finnes noen små bukter på kystlinjen, men også en del stein, grunner og et langgrunnt område som krever at skip holder god avstand, i hvert fall med dagens sjøkart. Ilandstigninger lar seg bare gjøre under gode vær- og sjøforhold, ellers bør man holde seg borte.
Kystlinjen ved Fuglehuken: noen bukter, men lite av le og ly.
Steinkobben bryr seg lite om beskyttet eller ubeskyttet farvann. De pleier å ligge på stein som faller tørr under lavvann.
Willem Barentsz, hvalfangere og overvintringsfangst
Det var et eller annet sted i dette området at Willem Barentsz oppdaget øya i juni 1596 som han i første omgang kallte for «Het nieuwe land» («Nylandet»), men navnet «Spitsbergen» skulle snart snart opp på kartet. I løpet av disse begivenhetsrike dagene fikk nordspissen av Prins Karls Forlandet navnet «Vogelhoek». Dette navnet ble senere oversatt til Fuglehuken og det er et av Svalbards eldste stedsnavn i dag, et av noen få som går direkte tilbake til Barentsz.
Hvalfangerne som fulgte etter Barentsz noen år senere brukte farvannet i Forlandsundet. De hadde en stasjon i Engelskbukta, hvor man i dag kan finne rester etter en spekkovn. En slik stasjon kjenner vi ikke til på Prins Karls Forlandet. Selve Fuglehuken var kanskje altfor utsatt til dette formålet, men likevel besøkte hvalfangerne stedet: det finnes et lite gravfelt der fra denne tiden.
I senere år prøvde fangstmenn seg på overvintringsfangst på dette feltet, men Prins Karls Forland ble aldri et veldig mye brukt fangstområde. Likevel ble en del hytter byggd rundt hele øya, inkludert en bistasjon på Fuglehuken med byggeår 1929. Hytta sto som en ruin i 2009 (se bildet i nederste rekken i galleriet nedenfor. Galleriet viser bildene i alfabetisk rekkenfølge, som ikke nødvendigvis er kronologisk), men falt fullstendig sammen i årene som fulgte. I 2022 var den fullstendig forfallen.
I dag er det et lite fyrhys på nordspissen av Forlandet.
Fuglehuken er en naturperle men det er ikke lett å komme seg dit. Er du blant de få som faktisk har vært der så bør du se på dette som et privileg. Det er en gave som naturen ikke gir oss hver dag.
Fuglehuken bildegalleri
Et utvalg av bilder fra Fuglehuken for å runde siden av. Bildene ble tatt under flere besøk i 2000, 2005, 2007, 2009 og 2022.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.