Korset som har gitt navn til Eolusneset. Det ble reist den 6 juni 1855 av skipperen J. Holmgren, kaptein over skonnerten Æolus fra Bergen. Skipet var isfast i flere uker, og da er det alltid en god idé å bygge et kors – man vet jo aldri. I 1861 var Æolus tilbake, den gangen med den berømte svenske forskeren Otto Torell om bord.
Gravstedet ikke langt fra korset stammer fra en tid lenge før korset ble reist. Det ble brukt av hvalfangere på 16- og 1700-tallet, og her finner man helt sikkert nederlandske hvalfangere, kanskje også noen fra andre land. Verdens nordligste sjøslag noensinne fant sted i Sorgfjorden i 1693: Tre franske krigsskip gikk mot 40 nederlandske hvalfangstskip her. Etter flere timer med ild ble 13 nederlandske skip tatt til fange.
Den gamle fangsthytten på norsiden av Eolusneset. Etter å ha blitt bygget i 1921 og reparert I 1926 av den berømte fangstmannen Arthur Oxaas, er det nå falleferdig. Det har aldri vært mer enn et skur hvor man kunne søke ly under en lang reise.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.