Den lille øyen Coraholmen er en skjult perle med tanke på landskap og naturhistorie. Den er omringet av imponerende fjell inkludert Kolosseum (høyeste synlige del: 605 meter) og Kapitol (858 meter). Dette virker kanskje ikke høyt, men disse fjellene er ikke mindre imponerende enn vakre for det; de er unike i både utseende og karakter.
Det samme gjelder Coraholmen. I tusenvis av år etter den siste istiden (omtrent 10,000 år siden, noe lengre) har den vært en flat, grønn, tundradekt øy, inntil Sefströmnbreen hadde et raskt fremrykk sent på 1800-tallet, og etterlot Coraholmens vestlige del i et kaos av morener og gjørmete pytter. Den rødfargede sandsteinen (‘Old Red’ fra devontiden) i dreneringsområdet til Sefströmnsbreen har gitt området den fine, rødlige fargen. Skjell og kolonier med kalkalger (ligner koraller) gjør det tydelig at isbreen plukket opp biter av fjordbunnen og marine sedimenter fra øyen (hevede strandvoller) før det blandet alt sammen i et enormt morenelandskap. Det er derfor mulig å rekonstruere en god del av landskapsevolusjonen her: fra avsetningen av ‘Old Red’ devonske sedimenter for nesten 400 millioner år siden, til glasiasjonen sist istid, etterfulgt av dannelsen av hevede strender (disse finnes fortsatt på den østlige delen av Coraholmen) av postglasial isostatisk landheving (ikke let å forstå? Les Stein og Is), brefremrykk under den lille istid på 1800-tallet, og breens tydelige tilbaketrekning siden den gang.
Og så er det, selvfølgelig, dyrelivet. Arktiske terner og ender finnes i store antall. Du må være svært forsiktig når du tråkker rundt i området under hekkesesongen. Det er smålomer i noen av innsjøene, og i 2013 hadde vi et flott møte med en sjelden sabinemåke på Coraholmen.
Coraholmen har en noe mindre nabo, Flintholmen, som har gjennomgått samme geologiske historie som Coraholmen og er tilsvarende lik med tanke på landskap og utseende.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.