De fleste dyrearter på Svalbard er fugler, hovedsakelig sjøfugler. Til sammen er omtrent 30 fuglearter registrert som sedvanlige hekkere på Svalbard (til sammenligning er det 60 på Grønland), og i tillegg kommer et stort antall fugler som migrerer hit. I størst antall er alkekonge (Alle alle), samt polaromvien som hekker i store kolonier. Det finnes også forskjellige måker: den vanlige er for eksempel krykkje (Rissa tridactyla) og tre måker fra jofamilien (tjuvjo og de mer sjeldne polarjo og fjelljo).
Havhesten (Fulmarus glacialis) er et vanlig syn, som også ærfuglen (Somateria molissima) er, i motsetning til den sjeldne praktærfuglen. Tre gåsarter hekker jevnlig her (hvitkinngåsen, kortnebbgåsen og ringgåsen). Det finnes mange mindre vadefugler og lofugler også, som polarsvømmesnipen, fjæreplytten osv. Smålomer hekker nær små innsjøer i tundraen. En av de mest sjeldne fugleartene er rosenmåken, som jeg bare har sett én gang på 10 år. Særlig i vintersesongen vil du ofte bli angrepet av den arktiske ternen (hold avstand fra koloniene på den flate tundraen og aldri prøv å treffe fuglene!)
Av pattedyrene finnes det kun et fåtall arter. Det eneste virkelige landpattedyret på Svalbard er reinsdyret, som finnes på de fleste øyer i øygruppen. Den arktiske reven følger ofte etter isbjørnen ut på drivisen, særlig vinterstid. Dyreliv blant marine pattedyr er rikere enn det på land, og her inkluderer vi isbjørnen, som migrerer og som det finnes flere tusen av i Franz-Josef-Land og Svalbard områdene. Hvalrossen, et annet karakteristisk dyr i Arktis, var nesten utryddet i Spitsbergen på 1950-tallet, men har siden økt i antall. Det finnes flere andre selarter, og nær kysten finner man gjerne ringsel og storkobbe. Flere pattedyr som moskusoksen og snøuglen ble introdusert på tidlig 1900-tallet, men er nå utryddet igjen.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.