spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Vågehval

Vågehval (Balaenoptera acutorostrata)

Vågehval

Vågehval i Woodfjorden.

Beskrivelse: Med ti meter lengde er vågehvalen et imponerende dyr, men den er allikevel den minste av bardehvalene. I form og farge ligner den på de større bardehvalene; den er slank, strømlinjeformet og fra mørkegrå til sort med lys buk. I tillegg til den relativt sett korte kroppen er ryggfinnen et viktig kjennetegn: i forhold til andre bardehvaler er ryggfinnen stor, ringformet og sitter langt foran på kroppens siste tredjedel. Blåsen er ikke altfor stor og har ingen spesiell form, og halefinnen (fluken) synes ikke når hvalen dukker. Vågehvalen viser bare lite av seg selv og bare i korte øyeblikk når den leter etter næring i nærheten av overflaten.

Utbredelse/vandringsmønster: Vågehvalen finnes verden over i alle farvann, fremfor alt i høyere breddegrader. Bestanden i nordøst-Atlanteren er antatt å være på 100,000 dyr.

Vågehval

Vågehval i Wijdefjorden.

Vågehvalen er ikke spesielt utbredt på Svalbard, men forekommer regelmessig i fjordene, i farvann nær kysten, i åpne farvann og ved iskanten. Vanligvis ser man dyrene enkeltvis, men av og til også i mindre flokker. Om vinteren drar vågehvalen i Nord-Atlanteren sørover og oppholder seg i området mellom Portugal og Karibia.

Biologisk: Vågehvalen spiser en rekke mindre, og delvis også større fiskesorter, sammen med plankton som den filtrerer ut av vannet med bardene. Paringen skjer mellom oktober og mars (avhengig av region), og den 2,5 m store kalven kommer til verden etter et svangerskap på ti måneder, i et overvintringsområde på sørligere breddegrader.

Vågehval

Vågehval i Barentshavet.

Annet: Vågehvaler er bare kort tid over vannoverflaten og det er derfor vanskelig å observere og å fotografere den. Karakteristisk er at den ikke er forutsigbar, den forandrer stadig kursen og kan derfor oppdages på uventede steder. Uventede møter med nysgjerrig tilnærming til båter og store sprang kan forekomme, men er sjeldne.

Det er blitt jaktet på vågehvalen i Nord-Atlanteren i mange år. Norge tillater for sin fangstflåte en fangstkvote på over 1000 dyr pr. år; i 2014 var kvoten på 1286 vågehvaler, bare 595 ble fanget.

Hvalfangst på Vågehval

Hvalfangst: harpunert vågehval. Mai 2015, Barentshavet.

Tilbake

Siste modifikasjon: 31.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php