Beskrivelse: Med ti meter lengde er vågehvalen et imponerende dyr, men den er allikevel den minste av bardehvalene. I form og farge ligner den på de større bardehvalene; den er slank, strømlinjeformet og fra mørkegrå til sort med lys buk. I tillegg til den relativt sett korte kroppen er ryggfinnen et viktig kjennetegn: i forhold til andre bardehvaler er ryggfinnen stor, ringformet og sitter langt foran på kroppens siste tredjedel. Blåsen er ikke altfor stor og har ingen spesiell form, og halefinnen (fluken) synes ikke når hvalen dukker. Vågehvalen viser bare lite av seg selv og bare i korte øyeblikk når den leter etter næring i nærheten av overflaten.
Utbredelse/vandringsmønster: Vågehvalen finnes verden over i alle farvann, fremfor alt i høyere breddegrader. Bestanden i nordøst-Atlanteren er antatt å være på 100,000 dyr.
Vågehval i Wijdefjorden.
Vågehvalen er ikke spesielt utbredt på Svalbard, men forekommer regelmessig i fjordene, i farvann nær kysten, i åpne farvann og ved iskanten. Vanligvis ser man dyrene enkeltvis, men av og til også i mindre flokker. Om vinteren drar vågehvalen i Nord-Atlanteren sørover og oppholder seg i området mellom Portugal og Karibia.
Biologisk: Vågehvalen spiser en rekke mindre, og delvis også større fiskesorter, sammen med plankton som den filtrerer ut av vannet med bardene. Paringen skjer mellom oktober og mars (avhengig av region), og den 2,5 m store kalven kommer til verden etter et svangerskap på ti måneder, i et overvintringsområde på sørligere breddegrader.
Vågehval i Barentshavet.
Annet: Vågehvaler er bare kort tid over vannoverflaten og det er derfor vanskelig å observere og å fotografere den. Karakteristisk er at den ikke er forutsigbar, den forandrer stadig kursen og kan derfor oppdages på uventede steder. Uventede møter med nysgjerrig tilnærming til båter og store sprang kan forekomme, men er sjeldne.
Det er blitt jaktet på vågehvalen i Nord-Atlanteren i mange år. Norge tillater for sin fangstflåte en fangstkvote på over 1000 dyr pr. år; i 2014 var kvoten på 1286 vågehvaler, bare 595 ble fanget.
Hvalfangst: harpunert vågehval. Mai 2015, Barentshavet.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.