Barentsburg er en russisk kullgruvebosetning i Grønfjord, omtrent 37 kilometer i luftavstand vest-sørvest for Longyearbyen. Gruvedriften startet i 1912 da et norsk selskap tok området, som var ingenmannsland, i eie og startet gruvevirksomhet.
De etterlot en vakt til å holde et øye med området i tilfelle en konkurrent skulle komme. Vakten var Knut Emil Glad fra Finland. Han hentet konen sin, Anna Josefine, for vinteren og de bosatte seg i en liten hytte i Gladdalen, like ovenfor der Barentsburg ligger i dag. Den 9. mai 1913 fødte hun en sønn. De kalte ham Charles Emil Polar Glad og så vidt vi vet er han den første som ble født på Svalbard – den første ekte Svalbardianer, kan man vel si!
Panoramasider for Barentsburg
I 1916 gjorde nordmennene det første forsøket på å få i gang gruvedriften, men de kom ikke langt med prosjektet ettersom de ikke hadde kapital nok til å få driften til et industrielt nivå. Derfor solgte de eiendommen i 1920 til det nederlandske selskapet «Nederlandsche Spitsbergen Compagnie» (NeSpiCo). Nederlenderne etablerte driften i Barentsburg og oppkalte stedet etter Willem Barentsz, en av deres polarhelter. De drev gruvevirksomheten på større skala, men gruvedrift har alltid vært en økonomisk utfordring på Spitsbergen, og til slutt måtte de selge. Den nye eieren var et russisk selskap, som snart ble til det statseide selskapet Trust Arktikugol. Dette selskapet eier og driver Barentsburg og de andre russiske eiendommene på Spitsbergen i dag.
Russerne fortsatte gruvedriften i Barentsburg på 1930-tallet, men andre verdenskrig satte en stopper for driften. Barentsburg, og andre bosettinger i området, ble evakuert i 1941. I 1943 ble området ødelagt under et angrep av det tyske krigsskipene Scharnhorst og Tirpitz, sammen med enkelte mindre skip. Raskt etter angrepet etablerte Norge en garnison i Barentsburg under Operasjon Fritham, og opplevde store tap under angrep fra tyskerne.
Bare den gamle kantinen, den store bygningen til venstre sett fra toppen av trappene i havnen, daterer i kjernen til førkrigstiden. Alle andre bygninger som ses i Barentsburg i dag ble bygget i etterkrigstiden. Det var en rask gjenbyggingsfase etter krigen for å sikre kullforsyninger til industriene på Kolahalvøyen i nordlige Russland. De fleste av dagens bygninger er faktisk bygget på 1970- og 80-tallet. På den tiden var Sovjetunionen mektig og ambisiøs, og hadde en sterk tilstedeværeøse på Svalbard, noe lederne i Moskva satte pris på.
Ettersom det gikk dårlig med økonomien i Russland på 1990-tallet, etter Sovjetunionens fall, glemte Moskva områdene i sin periferi, og det gikk rett vest for Barentsburg.
Det russiske samfunnet på Svalbard fikk et hardt slag i 1996 med flyulykken på Operafjellet. Den andre russiske bosettingen på Svalbard, Pyramiden, ble forlatt i 1998. Barentsburg eksisterer ennå, men det var vanskelige forhold i noen år. Bygningene slet under det harde klimaet, skråningsbevegelser og mangel på vedlikehold, og antallet innbyggere gikk fra over 1000 til et par hundre. Gruvedriften ble satt på vent etter noen ulykker mellom 2008-2010.
Til slutt begynte Trust Arktikugol igjen å investere i Barentsburg. Enkelte av de gamle bygningene ble fjernet, og andre ble pusset opp. Mange eksempler på gammel sovjetisk arbeidsklassepropaganda forsvant, men man beholdt et par, inkludert Leninstatuen, et av Barentsburgs mest populære fotomotiver.
Kull blir fortsatt utvinnet, men i små mengder sammenlignet med kullgruver globalt, med omtrent 100.000 tonn årlig. For å sikre inntekt og arbeidsplasser ble det besluttet å utvikle turisme i området. Hotellet ble modernisert og det tilbys nå aktiviteter til turister som ønsker å tilbringe mer tid her enn de 2 timer man får som besøkende med båt fra Longyearbyen. Nå kan man besøke kullgruven, ta et kurs i russisk håndverk eller bli med en guide på fotturer i området. Det russiske Grumant Arctic Travel Company har annonsert planer for å videreutvikle sine produkter i framtiden, og det blir spennende å se hva de finner på!
Kombinasjonen av en aktiv russisk gruvebosetting og arktiske omgivelser gjør Barentsburg til et unikt sted, som har mer å tilby enn det som er mulig å gjennomføre på de 2 timene man har som del av en dagstur med båt fra Longyearbyen. Så langt har de fleste besøkende tatt den 8-10 timer lange turen til og fra Longyearbyen enten med snøskuter (hovedsakelig fra sent i mars til tidlig mai) eller med båt (april-tidlig november). Men tilbringer du mer tid her, oppdager du at det er mye mer å se!
Men mye har forandret seg siden Russland invaderte Ukraina i februar 2022. Kontakten mellom Longyearbyen og Barentsburg har avkjølt seg kraftig, og turismen i de russiske bosetningene er betydelig redusert.
←Tilbake