spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Kapp Borthen: Et tysk flyvrak fra andre verdenskrig

360 grader panoramabilder og litt om historien

Kapp Borthen er en odde utenfor en vidstrakt kystslette på Spitsbergens vestkyst, mellom Bellsund og Hornsund. De veldige Torellbreane og de små Isøyane ligger ikke langt unna.

Slettelandet ved Kapp Borthen, mellom kysten og morenen ved Nordre Torellbreen, er ganske goldt og ensformig.

Under den andre verdenskrig, den 14. september 1942, måtte et tysk kampfly nødlande her. Det var en Ju 88 som hadde vært med på et angrep på en konvoi sør for Spitsbergen. Flyet ble skadet og mannskapet prøvde å nå frem til et område som var forhåndsbestemt som en egnet landings- og avhentingsplass for akkurat i slike tilfeller. Men flyet nådde ikke så langt og besetningen måtte gå ned ved Kapp Borthen. Junkeren ble sprengt og mannskapet gikk til fots nordover til landingsplassen – det var bare et flat område i tundraen – hvor mennene snart ble hentet av et annet fly.

Vraket ligger fortsatt på samme sted i slettelandet ved Kapp Borthen den dag i dag. Det er ikke det eneste flyvraket fra krigen som ligger på Svalbard. Det finnes et vrak ved den gamle flyplassen i Adventdalen, ikke langt fra Longyearbyen. Dette vraket er lett tilgjengelig, noe man kan ikke si om flyet ved Kapp Borthen. Utover dette finnes det spredte rester etter et tysk kampfly på fjellsiden ovenfor Hiorthhamn på nordsiden av Adventfjorden. Dette flyet ble skutt ned av norske soldater i Longyearbyen.

Tilbake

Siste modifikasjon: 11.12.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php