Bratliekollen er 370 meter høy og dermed det nest-høyeste «fjellet» på Blomstrandhalvøya i Kongsfjorden. Høyden er kanskje ikke særlig imponerende, men utsikten er likevel nydelig: Man ser over hele Kongsfjorden som er berømt for dens mange vakre fjell og isbreer, samt at Ny-Ålesund på sørsiden av fjorden.
Landskapet på og rundt omkring Bratliekollen viser tydelig preg av istidens store breer i form av mange store flyttblokker og rundede åser istedenfor spisse fjell. Det finnes store områder med flytejord som kan være veldig gjørmete og ha vel utviklede polygonmark.
Geologisk sett består Blomstrandhalvøya nesten utelukkende av prekambrisk marmor. Det britiske selskapet Northern Exploration Company prøvde seg på gruvedrift på marmoren i gruven Marble Island, i dag vanligvis kjent som Ny London, på sørsiden av Blomstrandhalvøya. Ellers er Blomstrand blant geologer kjent for sine grotter og huler.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.