spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Lågøya: Mollbukta

360 grader panoramabilder og litt info om Lågøya og fangsthytta

Som navnet avslører er Lågøya en ganske så flat øy. Den ligger på nordvestsiden av Nordaustlandet. Farvannet er dårlig oppmålt og delvis grunt og dette er nok hovedgrunnen for at Lågøya får lite besøk. Det kommer i tillegg at det gjelder et ferdselsforbud på vestsiden av øya som inkluderer Purchasneset (nordspissen) og farvannet 500 m ut fra kysten. Dette gjelder f.o.m. 15 mai t.o.m. 15 august. Ferdselsforbudet kom i 2014. Tidligere hadde Purchasneset vært en populær ilandstigningsplass. Der ligger det en hvalrosskoloni som ofte tiltrekker seg isbjørn og et sted i nærheten finnes en av få hekkeplasser til den sjeldne sabinemåka.

Den første panoramen gir et godt inntrykk av det flate, karrige landskapet.

Mollbukta – Pano 1

Nå er vi i Mollbukta på østsiden av Lågøya. Bukta er ganske grunn. På nordsiden står det en gammel fangsthytte, bygd i 1908 av norske fangstmenn. De fikk 30 isbjørn under overvintringen. Fangstområdet og hytta ble brukt en gang til i 1923-24. Det finnes en dagbok fra denne overvintringen: Dagbok fra Nordaustlandet 1923-1924 skrevet av Oskar Meyer Olsen og publisert i 1999 av ARC – Arctic Research and Consulting DA i Oslo. Spennende lesestoff, spesielt hvis man har anledning å komme seg til Lady Franklinsfjorden og Lågøya en gang.

Mollbukta – Pano 2

Siden 1924 har hytta stort sett stått forlatt og ensomt bortsett fra noen få kortvarige besøk av forskere. I juli 1987 var biologen og hvalrossspesialisten Ian Gjertz der en stund. Denne gangen var hytta ikke i sin beste stand og de mange årene som fulgte hadde ikke gjort ting bedre. Oskar Meyer-Olsen skrev i dagboka si om et besøk hos kameratene som overvintret i denne hytta den 13. mars 1924 mens temperaturen lå på 33 kuldegrader:

Det var et uhyggelig sted. Et tykt islag på veggene og inn over gulvet. Det var bare en kvadratmeter bart gulv i midten. En stor steinhaug i kroken ca. en meter høy. Ovnen måtte være så høyt for at rørene kunne rekke opp gennom taket. De var begge fullt påkledd i anorakk, skinnlue og vanter på og temperaturen var ca. 10 kuldegrader inne i hytten. Ovnen trakk ikke opp og røyken stod ut gjennom alle dens sammenføyninger …

Mollbukta – Pano 3

Det ser ut som om hytta hadde besøk fra den fjerne østen en gang. Ovenfor døren er et skilt av tre med asiatiske bokstaver: 望京小舍
Etter det som jeg har fått av erfaring betyr det “savner Beijing fra denne hytta” eller „hytta som vender mot Beijing“. Jeg har ingen peiling på hvem som har skrevet dette, når eller hvorfor.

Kinesisk tegn, hytta i Mollbukta

Kinesiske tegn på hytta på Mollbukta.

Tilbake

Siste modifikasjon: 29.01.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php