Alkhornet er en klippe på sørsiden av Protektorfjellet på nordsiden av inngangen til Isfjorden, eller på vestsiden av Trygghamna, henholdsvis. Samtidig er Alkhornet et ganske stort fuglefjell. Det er tusenvis av krykkjer og polarlomvier som hekker her i sesongen.
Gjødslingen fra fuglene har gjort at det finnes et veldig grønt tundraområde med veldig tett vegetasjon under Alkhornet. Her trives både fjellrev og Svalbardrein, og det er heller ikke uvanlig at en isbjørn rusler rundt på tundraen eller tar seg en pause under fuglefjellet.
Besøkende kan få oppleve det arktiske økosystemet fra fjord til fjell innenfor noen hundre meter.
Området ble i flere århundre brukt av fangstfolk, fra Pomorene til den norsk-dominerte fangstperioden i 1900-tallet. Det fantes flere hytter i nærheten av Alkhornet. Ruinen som man kan fortsatt se ble bygget i 1921 av Hilmar Nøis. Den yngste hytten står litt lenger inn i Trygghamna, den er en av Sysselmesterens tjenestehytter.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Galleri 3 – Alkhornet: fangsthytta
Den gamle fangsthytta under Alkhornet, bygget i 1921 av Hilmar Nøis. Det hadde vært 2 norske fangsthytter på det samme steder før, den første fra 1905. Bildene dokumenterer forfall fra 2005 til 2014. Samlingen inkluderer også et bilde fra pomor-fangststasjonen i Trygghamna.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.