Arktisk natur, landskap og historie på nordsiden av Isfjorden
Trygghamna ligger på nordsiden av Isfjorden.
Generelt
Trygghamna ligger på nordsiden av Isfjorden, rett overfor Barentsburg. Trygghamna er den vestligste av en hel rekke bukter på nordsiden av Isfjorden. Området er en nasjonalpark, men turister har lov til å gå i land og dra på tur hvor man måtte ønske det.
Utsikt mot Trygghamna fra ruteflyet på vei inn til Longyearbyen. Foran til venstre Alkhornet.
Trygghamna er omgitt av fjell, og bukta er bare åpen mot sør, mot Isfjorden. I østlig eller vestlig vind gir bukta vanligvis god le, noe som forklarer det opprinnelige engelske navnet «Safe Harbour». Trygghamna er den første bukta på nordsiden som et skip på vei inn Isfjorden kommer til, og er derfor en mye brukt ankringsplass, både før og nå. Men når vinden blåser i nord-sørlig retning, kan det være stormfullt i den lille bukta som er omkranset av fjell. Og jeg er ikke helt sikker på hvor og hvordan hvalfangerne ankret opp i sin tid, for det meste av bukten er altfor dyp til å ankre opp, med dybder på over 100 meter. Innerst i Trygghamna er det gode ankringsdybder for mindre fartøy, men dette området eksisterte ikke i hvalfangsttiden på 1600- og 1700-tallet, ettersom isbreene fortsatt strakte seg dit på den tiden, og de har siden trukket seg tilbake.
Utsikt fra Knuvlen mot sørøst over Trygghamna.
På østsiden av Trygghamna er det et lite grunt område, men på ett punkt er det 4,4 meter grunt, med andre ord grunnt nok til at det kan være farlig for skip. Det ligger også et historisk skipsvrak i nærheten av dette grunne området. Det er avmerket på sjøkartet, og det er ankrings- og dykkeforbud der.
Trygghamna er en imponerende og naturskjønn bukt med forrevne fjell og flere isbreer. Rundt Alkhornet, et markant fjell i innseilingsområdet på vestsiden, strekker det seg en bred, frodig grønn tundraslette. I det hele tatt er det mye å oppdage i dette vakre området!
Alkhornet er et populært turistmål og er mye besøkt i sommersesongen.
Trygghamna panorama
De følgende sidene er dedikert til de enkelte stedene i bukta, hver med flere bilder, inkludert 360-graders panoramabilder, og informasjon.
Det lille fjellet Knuvlen i den nordlige delen av Trygghamna, delvis omgitt av isbreer.
Geologi
På vestsiden, rundt Alkhornet og litt lenger inn i bukta, finner du Svalbards gamle geologiske grunnfjell: det såkalte grunnfjellet, som går i dagen langs hele vestkysten inkludert på Trygghamnas vestbredd med skifer og kvartsitt.
Foldet skifer i fjæra ved Alkhornet.
Den markante Värmlandryggen på østsiden av bukta viser at den geologisk sett består av en helt annen bergart. Berggrunnen her er mye yngre, og består av avleiringer fra øvre paleozoikum (øvre paleozoikum), karbon og perm.
Særlig karbonlagene består delvis av kvartsittisk sandstein, som er forvitret til så grove blokker i fjellsidene ved frostsprengning at det kan være ganske anstrengende å bevege seg rundt. Dette finnes flere steder i den indre delen av Trygghamna, for eksempel rundt fjellet Knuvlen.
Forvitret sandstein på Knuvlen.
Andre steder består de permo-karbone bergartene (permo-karbon: samlebetegnelse for perm og karbon) av harde kalksteinslag der man stedvis kan finne vakre fossiler.
Fossile korallstammer fra øvre karbon/nedre perm (ca. 300 millioner år gamle) på østsiden av Trygghamna.
Ved Värmlandryggen har tektoniske bevegelser vippet disse lagene opp i loddrett stilling, noe som gir denne ryggen sitt karakteristiske utseende. Dette er særlig synlig i fjæra på østsiden av innløpet til Trygghamna, ved Selmaneset.
Bratte lag ved Selmaneset og Värmlandryggen.
Landskap
Spitsbergen i et nøtteskall! Fra Alkornet og vestover blir kystsletta bredere og bredere, noe som er typisk for store deler av vestkysten av Spitsbergen. Tundraen ved Alkhornet med sine iskiler er en opplevelse i seg selv.
Tundra med iskiler ved Alkhornet.
I selve Trygghamna er det lite (vestsiden) eller ingen flatt land (hovedsakelig på østsiden). Her stiger skråningene mer eller mindre rett fra fjæra opp til 500-700 meter.
På vest- og nordvestsiden av bukta er det flere mindre isbreer, Protektorbreen, Harrietbreen og Kjerulfbreen, men ingen av dem når frem til havnivå. Mot nord fortsetter den lille fjorden Trygghamna inn i en liten dal der det finnes flere innsjøer.
Brevandring på Harrietbreen.
I geologisk nær fortid, frem til 1800-tallet og muligens tidlig på 1900-tallet, nådde Harrietbreen og Kjerulfbreen helt til kysten og dannet brefronter der. Her, som andre steder, gjør breenes tilbaketrekning seg sterkt gjeldende, tidligere som følge av slutten på den lille istiden på 1800-tallet og i dag på grunn av de pågående menneskeskapte klimaendringene.
Morenelandskap i strandkanten foran Harrietbreen og Kjerulfbreen.
Flora og fauna
Store deler av Trygghamna er lite iøynefallende når det gjelder flora og fauna: Til det er terrenget for bratt og preget av stein eller breer og morener.
Alkhornet står i sterk kontrast til dette: Som navnet antyder, hekker det mange sjøfugler på klippene, selv om det i hovedsak er krykkje og ikke polarlomvi (alke) som hekker her.
Alkhornet står i et vakkert tundraområde.
Gjødslingen fra fuglefjellet har skapt en tundra på kystsletta rundt Alkhornet som er så grønn og frodig som du kan forestille deg. Et paradis for reinsdyr og fjellrev, og i hekketiden på forsommeren er tundraen hjemsted for mange gjess.
Reinsdyr ved Alkhornet.
Historie
Alle som kom til Spitsbergen trengte en trygg naturlighavn, og det fant og finner man i Trygghamna. Derfor var de her alle sammen: Hvalfangere, pomorer og senere fangstfolk, og alle satte de spor etter seg.
Graver fra hvalfangsttiden, Trygghamna.
Det mest fremtredende er nok pomorstasjonen på vestsiden av Trygghamna.
Rester av pomorstasjonen i Trygghamna.
Helt ødelagt, men fortsatt godt synlig, er fangsthytta som den berømte fangstmannen Hilmar Nøis bygde i fjæra ved Alkhornet i 1920. Det var ikke den første hytta på stedet, og hvis du ser nøye etter, kan du se hvor det en gang sto en hytte før den.
Rester av fangsthytta fra 1920 ved Alkhornet.
Bildet er fra 2014, siden da har hytta forfalt ytterligere.
Litt nord for denne fangsthytta står en ganske moderne hytte fra 1970-tallet ovenfor strandkanten. Det er Sysselmesteren som eier hytta og den er vanligvis brukt av feltinspektører i sommersesongen.
Fotosamling Trygghamna
Noen bilder av Trygghamna som viser hvor variert landskapet er, fra Selmaneset ved inngangen til isbreene innerst i bukta.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.