spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Svitjodbreen i Fuglefjorden

360° Panoramabilde

Dypt inni Fuglefjorden ligger Svitjodbreen, en imponerende isbre med mange bresprekker og en mektig klippe som kalver og er ganske aktiv, noes om vises av de mange isbergene og iflakene som ofte driver der. Breen trekker seg kraftig tilbake – nær fronten er det en liten, steinete øy som ikke fantes for 10 år siden (per 2015), men en gang var dekket av breen. Først begynte noen steiner å bli synlige ved den lavereliggende kanten av breen for noen år siden, deretter ble disse større og større inntil de ble isolert fra breen og omringet av vann. Den gang var de fortsatt dekket av istårn, som smeltet og forsvant over et par år, så jeg kunne besøke denne navnløse øyen for en kort periode. Avstanden fra øyen til breen var på flere hundre meter, og det var derfor ikke noen stor risiko med båten like ved. Har noen vært på denne øyen tidligere? Ja, antagelig. Man bør aldri tenke at du er den første som oppdager slike ting på Svalbard, det er alltid noen som har vært der før deg.

Det er allerede en enda yngre øy her som ligger enda nærmere breen, og den var i 2015 fortsatt dekket av tårn med breis. Og flere steiner kommer til syne under isen ettersom den smelter bort.

Takk til kaptein Joachim som gjorde denne turen mulig, og til Nadine for bildet og til Moritz som kjørte båten – hvis du ser nøye etter kan du se at han lese en bok, som viste seg å være boken min guidebok Svalbard – Norge nærmest Nordpolen, hvor kult er ikke det 😉

DSCN9899

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php