spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Svalbardrype

Svalbardrype

Svalbards eneste standfugl

Svalbardrypa er veldig utbredt og det er ikke uvanlig å finne en under en fjelltur rundt omkring Longyearbyen. Men den er veldig godt kamuflert, som oftest hører vi den før vi ser den når den flyr opp i siste liten.

Svalbardrype

Svalbardrype: hanen i vinterdrakt.

Beskrivelse: Svalbardrypen blir 35-40 cm lang og veier 490-1200 g. Den er hvit om vinteren og om sommeren har den en brunaktig fjærdrakt. Hannen bytter fjærdrakt senere enn hunnen. De godt kamuflerte fuglene er vanskelig å oppdage, men når man finner dem er de umiskjennelige. Det er ofte den karakteristiske rapelyden fuglen lager som man hører først.

Utbredelse/Migrasjon: Fjellrypen er sirkumpolar. Underarten hyperborea (svalbardrypen) finnes bare på Svalbard og Frans Josefs Land. På Svalbard finnes den nesten overalt. Svalbardrypen er den eneste fuglen som overvintrer på øyene.

Biologi: Svalbardrypen lever av vegetasjon, men menyen varierer med årstidene. Hannen okkupperer hekkeområdet allerede i midten av mars, som oftest på bratte, steinete skråninger, så høyt oppe som mulig, der det fremdeles finnes vegetasjon. Paringen nner sted i mai, ni til elleve egg legges i begynnelsen eller midten av juni, avhenting av snøsmeltingen. Hunnen ruger i tre uker.

Svalbardrype

Svalbardrype, høne fremmest.

Annet: Populasjonens størrelse på Svalbard er ukjent. Totalt sett er svalbardrypen en hyppig art på Svalbard med tre til fem hanner med en til to hunner hver per kvadratkilometer på egnete områder. I høsten og tidlig vinter jaktes svalbardrypen: per sesong er det snakk om mellom 1000 og 2000 fugler.

Svalbardrype

Svalbardrype i rugetiden.

Tilbake

Siste modifikasjon: 02.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php