Nordaustlandet var vårt neste mål. Under passasjen opp dit fikk vi ikke bare hvile litt, noe som vi mente vi hadde vel fortjent, men også den neste dyreobservasjonen med sjeldenhetsverdi: en nysgjerrig vågehval. Det er noe som du heller ikke får se hver dag, vanligvis bryr vågehval seg lite om båter og mennesker.
Den første turen i dette området ble på Chermsideøya, fra nord til sør. Dette var sikkert blant turene som ikke mange hadde gjort før oss. Og nettopp derfor var det veldig skremmende å se hvor mye plastsøppel som ligger på så avsidesliggende steder!
Og så fortsatte vi til flere «hidden places» på Nordaustlandet. En isbjørn hadde valgt å slå seg ned på Scoresbyøya, så her brukte vi ikke mye tid på fotturen, men senere fikk vi se den tyske værstasjonen Haudegen i Rijpfjorden fra krigens mørke dager.
Så kom spørsmålet opp om noen som ønsket det kunne sette i gang med en lang fottur tvers over Nordaustlandet, fra Rijpfjorden til Wahlenbergfjorden. Men det var lave skyer og litt tåke, ingen gode forhold for en sånn tur. Den kortere turen som vi la ut på istedenfor var likevel flott. En vakker plass til i Arktis som neppe mange hadde sett før oss.
Til syvende og sist ble det tid å komme seg vestover og inn i Hinlopenstretet. Vi gikk i land ved den gamle stasjonen i Kinnvika i Murchisonfjorden og besøkte Alkefjellet, et av verdens store steder. En tur over Von Otterøya og et besøk ved Bråsvellbreens uendelige brefront rundet besøket i Hinlopenstretet av.
Kart 3 – Nordaustland og Hinlopenstretet
Galleri 3: Nordaustland og Hinlopenstretet
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.