spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Smålom

Smålom

Smålommen er en smukk og elegant fugl. Synet av en smålom ved siden av en liten innsjø i tundraen kan være antastisk flott. Ofte kan du høre smålommens karakteristisk lyd som ligner på skriket av en katt før du kan faktisk se den.

Smålom

Smålom med kyllinger på en innsjø i tundraen.

Beskrivelse: Både på vannet og i lufta minner lommer om store ender. Det finnes flere arter over hele verden. Smålommen er den minste med en lengde mellom 53 og 69 cm og vekt mellom 1500 og 1700 g, og den eneste som finnes på Svalbard (unntatt islommen, som hekker i et lite antall på Bjørnøya). Det gjør den enkel å gjenkjenne. Det lange, spisse nebbet som peker lett oppover, den brunrøde strupe ekken og det ellers grå hodet er karakteristiske for denne fuglen. Hann- og hunnfuglene ser like ut. Den slanke halsen er langstrakt og lett nedbøyd i luften, noe som gjør silhuetten karakteristisk. Smålommen sees enten i flukt eller, i hekkesesongen, rett ved vannkanten av små innsjøer i tundraen ved reiret, eller svømmende. Den ykter fort når mennesker eller dyr nærmer seg. Smålommen ligger dypt i vannet og har en elegant, lett fremstående silhuett. Når den går på land, som skjer så sjeldent som mulig, ser fuglen relativt klønete ut, for bena er plassert langt bak på kroppen.

Utbredelse/Migrasjon: Smålommen er utbredd sirkumpolart i Arktis og Sub-Arktis til sonen der vi finner de boreale (nordlige) barskogene. På Svalbard finnes den oftest på vestkysten, i sørøst (Tusenøyane), og på Bjørnøya. Smålommer kommer for å hekke i mai eller juni og blir igjen ganske lenge, til september eller til og med oktober. Så drar de sørover, til hav ved kystene fra Sør-Norge til Middelhavet.

Biologi: Smålommer hekker parvis. Av og til ser man flere hekkepar i kort avstand fra hverandre. Reir legges kloss ved vannkanten i flat tundra, noen ganger også på små øyer i innsjøer. Maten, hovedsakelig små fisk, finner de i sjøen – de er utmerkete dykkere. I tillegg eter de planter og virvelløse insekter.

Mellom slutten av juni og begynnelsen av august, så fort innsjøen er fri for is, legges mellom ett og tre egg (som oftest to). Under rugingen, som varer mellom 26 og 28 dager, ruger begge fuglene på skift. De roterer også på å ta seg av ungene, frem til disse blir selvstendige etter seks eller sju uker.

Smålom og ærfugl, Adventdalen

Smålom på reiret med kyllinger.

Annet: Populasjonens størrelse på Svalbard er ukjent, men er antakeligvis ikke særlig stor. Smålommer er vakre, elegante fugler, og det er en flott Arktis-opplevelse å se de ved en malerisk tundra-innsjø. På den andre siden er smålommer veldig vare og forlater reiret fort bare en bare går forbi i en avstand på flere hundre meter. Eggene og ungene kan i så fall kjøles ned eller bli bytte for fjellrev, storjo eller polarmåke. Derfor bør man være veldig forsiktig under observasjonen, holde lang avstand og passe på silhuetten sin, i tilfelle man plutselig dukker opp i smålommens synsfelt. Vil du ta bilder av smålommen, trenger du et teleobjektiv med stor brennvidde. For å ta virkelig gode bilder må du være alene og ha god tid.

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php